Followers MamaTisya

Monday, October 4, 2010

Puding Trifle Strawberry


ada yg tnye resepi kt entry INI
so aku nk share la kt cni
ada yg tnye kek ke..kuih ke...tiramisu ke...
jawapannye adalah Puding Trifle Strawberry

1st time buat, smua komen sedap & mmg cpt je abis :)
so bole la korang cuba...senang & cpt utk disediakn :)

**momguess .... ko kn ckp tkde idea nk bw menu utk potluck raya
so bole la try resepi aku ni



Puding Trifle Strawberry




resepinye:
1 buku kek gulung
1 tin susu cair
7 sudu besar gula-nk manis lg ltk la byk lg
4 sudu besar tepung kastard (bancuh dgn 1/2 gelas air)
1 tin fruit coktail
1 kotak jelly nona (perisa strawberry) nk perisa lain pn bole-ikut suka



cara2 :
potong kek gulung..susun penuh dlm bekas dan mampat
(seeloknye bekas jernih/kaca..kalau nak hidang utk tetamu..biar cantek!)

pastu masak susu cair, 1 tin air, gula sampai mendidih..
then masukkan bancuhan tepung kastard..kacau lagi sampai agak2 pekat...

curahkan dalam bekas jernih/kaca yg dh ltk kek td...

pastu masak jelly ikut arahan kt blkang kotak

kemudian curahkan atas adunan kastard...
taburkan buah2an dalam tin.. sejukkan..



ni la rupanye b4 ltk whipped cream & strawberry
yg color oren tu aku guna jelly perisa oren
yg merah tu perisa strawberry
bole pilih korang nk perisa apa..mcm2 ada


utk hiasan bg cantik-tk letak pn tkpe
whipped cream
sedikit buah strawberry



**bila nak hidang br ltk whipped cream .. wat corak2 pon buleh..
then hias la dengan buah strawberry..buah lain pon buleh..ehehe

**whipped cream tu nk bli yg dlm botol pn bole,
trus tekan je time nk hidang

nk bli yg kt kedai kek pn bole..tp kalo bli kt kedai kek tu
kena pukul dlu bg kembang then br ltk

sekian..selamat mencuba









36 comments:

  1. aku cuba buat
    tapi kalau xberjaya
    huhhhh
    confirm ko kena buat kan utk aku
    jamuan aku jumaat
    heheheh
    thanks wey

    ReplyDelete
  2. perhhhh nampak meggiurkan..melelh air liur ni tgk

    ReplyDelete
  3. wah sedapnya menyelerakan la...terliur dah ni...tapi kalo kita wat mesti tak jadik punyer...

    ReplyDelete
  4. I sukala ur resepi nampak senang & cantek hehe

    ReplyDelete
  5. eeee... ni fav akak ni! tapi.. tak penah cuba takut x jadi sedap! tau mkn jer...

    Thu ni ada jamuan... nak try-lah!

    ReplyDelete
  6. fuhhh..mmg marbeles..dh lama tringin nak wat ni

    ReplyDelete
  7. wah mmg menarik sgt! harus buat

    dulu penah buat guna cream nak botol tu tak menjadi sgt la

    so awak guna yg kene pukul tu dulu kan?

    ReplyDelete
  8. nyum3.. nmpak sgt menyelerakan <3 skrng dh rmai buat triffle ni :D

    ReplyDelete
  9. wahh..lazatnya..sgt terliur..
    mesti buat ni!!

    ReplyDelete
  10. menarik...ttarik...mmg de bommm...hehe

    ReplyDelete
  11. bess ni...dah makan tapi yg kawan buat..nak try wat sdiri lak...

    ReplyDelete
  12. aduii..tgk gambar pun dah geram ni..leh cuba ni...

    ReplyDelete
  13. dah lama akak cari resipi ni.. nanti nak try jugak... macam mudah je ye ryn...

    ReplyDelete
  14. yum yum..nie kalu net jumpa..dia sorang kutip strawberry tu..he he he...

    ReplyDelete
  15. wowww..sdpnye..nktry la..tq for sharing

    ReplyDelete
  16. me pun ada resipi dalam buku resipi my mom yg lama..tapi tak pernah pun buat..rasa cam nak buat lepas baca posting ni...

    ReplyDelete
  17. menarik nih..leh try one day..tu pon kalau rajin ..hahaha

    ReplyDelete
  18. Puding buah ke tu? sedapnya ..

    ReplyDelete
  19. ayu suka buat triple mango..kiranya tepung kastard tu buat ala2 puding mango....tak pernah lagi letak krim putih tu...muak tak krim putih tu??

    ReplyDelete
  20. geram nya tgok strwberi tu!! besar2 ye kak

    ReplyDelete
  21. ok dh copy..senang jgk..cuma leceh..ekkek:D xpe aku cuba gk buat :D

    ReplyDelete
  22. harussss cuba nih..
    btw kek gulung tu leh pakai apa2 perisa ekk??

    ReplyDelete
  23. Akak..
    saya dah buat ikot resepi akak tuh...sumpah mmg SEDAP sunggoh.hubby, anak & family sumer suka,tmbh2 bila mkn dgn whipped cream tu lg bertmbh2 sedap...rasa lg lemak2 gitu. thx byk2 yer sbb sudi share cara nak buat neh...

    ReplyDelete
  24. salam kenal...
    waa..sedapnye..nak try la resepi nie..menarik

    ReplyDelete
  25. salam...mama tisya@kak amy...mitak izin mik resepi ;)

    ReplyDelete
  26. thank u for the recipe. semua kata sedap. padahal tak jadi sangat. ahaha. oh, nak share resepi ni ya :)

    ReplyDelete
  27. kak, i wonder la macam mana nak letak jelly tu. mesti tenggelam dekat custard. akak buat k je nampak selari. nak kena tunggu keras dulu ke camana jelly tu?

    ReplyDelete
  28. kalo di buka nya kedai kek..kompem laku

    ReplyDelete
  29. Dok tgk resepi je tp xpenah buat lg..
    Bila la nak try..hehee

    ReplyDelete
  30. pnh da wat skali..tp yg kastard tu cair sgt,jd lembik..n then kek tu sy guna kek gulung swiss r0ll..terlebih manis skit..walaupun xberapa menjadi, tp rmai pji sdp..hehehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...