Followers MamaTisya

Monday, October 4, 2010

Puding Trifle Strawberry


ada yg tnye resepi kt entry INI
so aku nk share la kt cni
ada yg tnye kek ke..kuih ke...tiramisu ke...
jawapannye adalah Puding Trifle Strawberry

1st time buat, smua komen sedap & mmg cpt je abis :)
so bole la korang cuba...senang & cpt utk disediakn :)

**momguess .... ko kn ckp tkde idea nk bw menu utk potluck raya
so bole la try resepi aku ni



Puding Trifle Strawberry




resepinye:
1 buku kek gulung
1 tin susu cair
7 sudu besar gula-nk manis lg ltk la byk lg
4 sudu besar tepung kastard (bancuh dgn 1/2 gelas air)
1 tin fruit coktail
1 kotak jelly nona (perisa strawberry) nk perisa lain pn bole-ikut suka



cara2 :
potong kek gulung..susun penuh dlm bekas dan mampat
(seeloknye bekas jernih/kaca..kalau nak hidang utk tetamu..biar cantek!)

pastu masak susu cair, 1 tin air, gula sampai mendidih..
then masukkan bancuhan tepung kastard..kacau lagi sampai agak2 pekat...

curahkan dalam bekas jernih/kaca yg dh ltk kek td...

pastu masak jelly ikut arahan kt blkang kotak

kemudian curahkan atas adunan kastard...
taburkan buah2an dalam tin.. sejukkan..



ni la rupanye b4 ltk whipped cream & strawberry
yg color oren tu aku guna jelly perisa oren
yg merah tu perisa strawberry
bole pilih korang nk perisa apa..mcm2 ada


utk hiasan bg cantik-tk letak pn tkpe
whipped cream
sedikit buah strawberry



**bila nak hidang br ltk whipped cream .. wat corak2 pon buleh..
then hias la dengan buah strawberry..buah lain pon buleh..ehehe

**whipped cream tu nk bli yg dlm botol pn bole,
trus tekan je time nk hidang

nk bli yg kt kedai kek pn bole..tp kalo bli kt kedai kek tu
kena pukul dlu bg kembang then br ltk

sekian..selamat mencuba









36 comments:

Ieda Al-Habsyi said...

hohoho! menarik2 :)

momguess said...

aku cuba buat
tapi kalau xberjaya
huhhhh
confirm ko kena buat kan utk aku
jamuan aku jumaat
heheheh
thanks wey

yatie chomeyl said...

perhhhh nampak meggiurkan..melelh air liur ni tgk

Softtouch [Hanim] said...

thanx emy..mcm senang jer..

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

wah sedapnya menyelerakan la...terliur dah ni...tapi kalo kita wat mesti tak jadik punyer...

POSH76 said...

I sukala ur resepi nampak senang & cantek hehe

Nana said...

sedap...nnati nk try hehe

Nur a.k.a admansyah said...

eeee... ni fav akak ni! tapi.. tak penah cuba takut x jadi sedap! tau mkn jer...

Thu ni ada jamuan... nak try-lah!

syariza09 said...

fuhhh..mmg marbeles..dh lama tringin nak wat ni

Farra said...

wah mmg menarik sgt! harus buat

dulu penah buat guna cream nak botol tu tak menjadi sgt la

so awak guna yg kene pukul tu dulu kan?

noreed said...

cantik nya...sayang nak mkn.

Wawa~* said...

nyum3.. nmpak sgt menyelerakan <3 skrng dh rmai buat triffle ni :D

muffins Jue said...

wahh..lazatnya..sgt terliur..
mesti buat ni!!

zura@iwan said...

menarik...ttarik...mmg de bommm...hehe

hyazz said...

bess ni...dah makan tapi yg kawan buat..nak try wat sdiri lak...

Ibu Mifzal Arsyad said...

aduii..tgk gambar pun dah geram ni..leh cuba ni...

Puteri Satu said...

dah lama akak cari resipi ni.. nanti nak try jugak... macam mudah je ye ryn...

mummy_ayu said...

yum yum..nie kalu net jumpa..dia sorang kutip strawberry tu..he he he...

Mummy Zara Sofea said...

wowww..sdpnye..nktry la..tq for sharing

Miyuki Aoi said...

waaahh.. sedappp.. wajib try...

Hanz said...

me pun ada resipi dalam buku resipi my mom yg lama..tapi tak pernah pun buat..rasa cam nak buat lepas baca posting ni...

SyUhAdA said...

wah..
nmpk sedap~

Gieyana said...

menarik nih..leh try one day..tu pon kalau rajin ..hahaha

Rashid said...

Puding buah ke tu? sedapnya ..

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

ayu suka buat triple mango..kiranya tepung kastard tu buat ala2 puding mango....tak pernah lagi letak krim putih tu...muak tak krim putih tu??

Farra Dhelina said...

geram nya tgok strwberi tu!! besar2 ye kak

[-suziey-] said...

ok dh copy..senang jgk..cuma leceh..ekkek:D xpe aku cuba gk buat :D

Iryani Noor said...

harussss cuba nih..
btw kek gulung tu leh pakai apa2 perisa ekk??

shikin said...

Akak..
saya dah buat ikot resepi akak tuh...sumpah mmg SEDAP sunggoh.hubby, anak & family sumer suka,tmbh2 bila mkn dgn whipped cream tu lg bertmbh2 sedap...rasa lg lemak2 gitu. thx byk2 yer sbb sudi share cara nak buat neh...

♥siEha♥ said...

salam kenal...
waa..sedapnye..nak try la resepi nie..menarik

umie akif said...

salam...mama tisya@kak amy...mitak izin mik resepi ;)

De' Nurul said...

thank u for the recipe. semua kata sedap. padahal tak jadi sangat. ahaha. oh, nak share resepi ni ya :)

De' Nurul said...

kak, i wonder la macam mana nak letak jelly tu. mesti tenggelam dekat custard. akak buat k je nampak selari. nak kena tunggu keras dulu ke camana jelly tu?

cik chinta said...

kalo di buka nya kedai kek..kompem laku

Myra Jay said...

Dok tgk resepi je tp xpenah buat lg..
Bila la nak try..hehee

cik kitty Bulat said...

pnh da wat skali..tp yg kastard tu cair sgt,jd lembik..n then kek tu sy guna kek gulung swiss r0ll..terlebih manis skit..walaupun xberapa menjadi, tp rmai pji sdp..hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...