Italian dinner by Chef husband...
bila makan menu ni kita feel2 kt Italy la :)
spaghetti carbonara ni mmg fav tisya
hari2 menu ni pun takpe ..tak pernah jemu
kita mkn nasi tp die nk pasta
so since ayah dh ajar cara2 nak masak...
die dh pandai masak sdiri menu fav ni
kalau aku yg masak, kuah tu aku suka cair skit..kiranya berkuah la
aku tk suka sgt yg terlampau likat ..suka jenis creamy
yg ni kalau dlu2 nk cpt, aku masak guna sos prego carbonara je....
tp since harga dh naik...so kita masak from scratch lebih jimat
Bahan2:
Spaghetti, Udang, Mushroom, Susu full cream,
Butter, Bawang Holland, Cheese, Serbuk perasa
Cara2:
1. Rebus spaghetti & tos kan
2. Masukkn butter dlm pan, tumis bawang holland
3. Masukkan mushroom & udang ...kacau seketika
4. Masukkan susu....kacau sebati
5. Masukkan cheese dlm 2-3 keping & gaul bersama spaghetti
6. Serbuk perasa secukup rasa ...kacau sebati...siap utk dihidangkan
**ikutkan guna cooking cream lagi more creamy tp mahal
so kita guna susu full cream je la
**if nk tkr isi udang tu pn bole je...nk guna isi ayam/daging/sotong/sosej
Anak dara kita kan..mintak kita buat buttermilk chicken..terus omak eh seram..hahahaha..apghetti carbonara tu nampak sedap
ReplyDeleterasanya resepi akak ni lagi sedap dari guna sos prego carbonara tu..
ReplyDeletewah! Sedap tu. pasti habis licin...
ReplyDeleteWah, nampak sedap spaghetti carbonara yg anak dara sis buat tu 😃
ReplyDeletenampak menyelerakan lah kak, bestla akak anak dara dah pandai masak. Boleh suruh dia masak je
ReplyDeleteSedapnyaaa hujan hujan tengok..Ha ah, Sy pun guna Prego jer selalunyaaa...Lama tak Masak, nanti try resepi mama Tisya pulak lah..hehe
ReplyDeletesedap tu! anyway i suka spageti aglio olio :)
ReplyDeletesedapnya spageti.. kt rumah memg tk masak spageti sebb parent tk makan pulk
ReplyDeleteOkay, nak try. Nampak sedap airtangan Tisya 👍
ReplyDeleteGhitu beli sos carbonara, RM15 dah sebotol ye 😇
kt umah ni dulu2 beli yg dlm tin ..kdg ada promo 3 tin rm 9.90 or rm 10.90 ...kalo 1 ting rm 4++ juga
DeleteDania suka ni...tapi umminya tak suka makan yang berlemak krim macam ni pastu ada cheese pulak.
ReplyDeleteYummehhh. Nampak tempting sangat 😊
ReplyDeleteIt's actually Alfredo kak ☺️. Carbonara itu pakai kuning telur yang diaduk dengan keju lalu mix dengan spaghetti. Tapi kalo pakai susu, cream, keju, itu jenis Alfredo . Cuma memang orang asia, termasuk Indonesia banyak yang menganggab itu carbonara.
ReplyDeleteSaya baru tahu saat datang ke restoran Italia, dan chef nya mengajarkan jenis2 spaghetti ☺️
oh begitu ceritanya...tp biasa mmg sebut carbonara dr alfredo kan
Deletefav sy jg ni. mkn hari2 pun tak apa... hehehe... selain simple ia jg cepat kenyang. tu yg sy suka...
ReplyDeletepinjam resepi...mmg mahalkan sekarang. Nak-nak rumah ammi pulak banyak mulut..mana nak cukup 1 tin tu. pasni kita buat sendiri jek
ReplyDeletePuas makan kalau homemade spaghetti carbonara ni.
ReplyDeleteAnak lelaki dah pandai masak carbonara.. Hebat nya... :D
ReplyDeleteanak perempuan tu :-p
Delete