kalo td share resepi ayam percik
ni nk share resepi Kari Ikan Tongkol plak
actually resepi belakang pek serbuk kari ikan ADABI je
aku update utk rujukan aku bila nk masak lg
ye la masak jrg2 so bila update kt blog senang nk refer:)
Bahan-bahan:
ikan tongkol
halba
kayu manis
bawang besar
bawang putih
daun kari
santan
serbuk kari ikan ADABI
air asam jawa
air
garam
cara-cara:-
-tumiskn halba+kayu manis+hirisan bawang besar/bawang putih+daun kari...kaco smp nmpk kuning2...api jgn beso kn hangus..
-masukkn serbuk kari ikan adabi yg dh dibancuh ngan air....tumis lebihkurang 15minit...
-masukkn air.....kn byk sgt cair plak...pastu masukkn ikan & air asam jawa..biarkan smp mendidih....api biar sederhana besarkn ....
-kecilkn api pastu masukkn 1 kotak santan + garam secukup rasa...biarkan dlm 25minit dan bole la dihidangkn...
**nk guna ikan lain pn bole..slalu ikan tongkol ni sedap wat gulai kuning nasi berlauk klate & nasi dagang....part air tu agak2 la..kn byk sgt takut cair..aritu yg aku buat mcm cair skit....daun kari aritu tkde so aku tk ltk pn...
dni kalo ikan tongkol suka benau buat gulai kuning, buh timun batang banyak2... hohooo versi nasi berlauk ore klatey tuh. nyamm :D
ReplyDeleteakak update kat blog buat refer akan datang...sy refer blog akak bila mau masak..ok tak..kikikikiki
ReplyDeletesedap mkn dgn nasi panas neh.
ReplyDeleteikan tongkol ???? tingat nasi dagang
ReplyDeletekari pon tak pernah masak hahah
ReplyDeleteserius
xreti lg nak maska yg lemak2 ni
tumis2 tu reti la
uihhh sedapnya..suka sgat dgan kari ikan tongkol nie tau..memang peberet ler..selalu jgak buat tp resepi main campak2 je haha..
ReplyDeleteehm sedap bebenoni.. akak suka gak... makan ngan budu sedap lagi...
ReplyDeleteikan tongkol kalau makan ngan nasi dagang..fuyooo!!
ReplyDeletebestnyeerrr..na suke ikan tongkol..eh ikan aya la..kikiki
ReplyDelete