Followers MamaTisya

Tuesday, July 24, 2012

resepi AYAM PERCIK


salam uolsss nk share resepi ayam percik
aku google je pastu pandai2 la adjust ikut rs sendiri:)
1st time la masak ayam percik..biasa tlg2 je:)
tq gk kt hubbyku tlg membakar ayam itu....


Bahan-bahan:

sekor ayam
bawang putih
bawang merah
halia
santan
cili boh
serai
asam keping
garam/gula




cara-cara:-

1. bersihkn ayam dan diperap dengan bawang putih + garam...kalo bole perap lama skit b4 di masukkan dlm oven


2. sementara tgu ayam perap lama skit kita buat kuah dlu...blend 5 biji bawang merah+halia+serai pastu tumis dlm kuali bahan2 yg dh diblend...masukkn cili boh 1-2 sudu ikut korang punye tahap kepedasan la...kaco2 pastu masukkn santan dr 1 biji kelapa ( kalo guna santan jenis kotak, masukkn 1 kotak)...masukkn skali asam keping & serai yg di ketuk...kaco smp pekat...tmbh garam & gula secukup rasa


3. kuah percik siap utk dituang skit semasa ayam di bakar nanti


4.masukkn ayam dlm oven and bakar dlm 15minit...balik2 kn ayam tu


5. tuang skit kuah percik yg dh siap td pastu bakar ayam smp masak


**kalo nk kuah putih mcm hok kelate part cili boh tu tkyah ltk...selamat mencuba

15 comments:

mamaRIFQY said...

macam senang je..nak buat la weekend ni..menarekk

Falsya said...

Boeh try nie..hehe..

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

terliur nih!!!!
blh try wat jugak nnti.. =)

mamyharraz said...

lazatnya!
tq share resepi..nnt boleh try ;)

Ardini Humaira said...

dni pun salalu buat kuah percik cemni :D sedap

Eliss Mie said...

mlm td baru percik ikan bawal. malas nak membakar, goreng pun sedap.hehehe
ayam pun sama, kalau mls goreng masuk kuah percik jer.sempoi ;)

AyuArjuna BiGoshh said...

kecuuur air liur cheq no

Syima ~Mama Kyra~ said...

simple je resepi ayam percik..nak try buatla wknd nnt..tq amy sharing the recipe ;)

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

puas tahan tangan ni jangan klik2 entry ayam percik ni, tapi nak klik2 jugak udahnya terliur tengok menu amy ni, kita tak pernah try wat...nanti kalo balik rumah my mom leh la try resepi amy ni

Myra Jay said...

Sedapnyerrrr ;)
Boleh la try versi MamaTisya pulak ;D

atty's said...

leh tiru resepi ni..nampak sedapnya lahai. :)

syawalsimpsons said...

balik ni nak try la kakak...mesti mencuba ni...

Saya Disini said...

sdpnye

Nana said...

TAK PERNAH WAT LAGI HEHE
tunggu nanti jadi suri rumah
mest kena belaja hahaa

Nad @ MamaZN said...

perrgghh! tu dia!
dapnye!
saya takpenah rasa ayam percik kuah putih..tak pedas la ek maknanya?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...