Followers MamaTisya

Thursday, December 7, 2017

Cara Renew Road Tax & Insurance di Pejabat Pos


sabtu (2 dec) aritu ke pejabat pos sbb nk renew road tax & insurans
road tax mati 4 dec 2017..nasibaik sistem online
pejabat pos yg dlm shoppingmall skarang mmg buka isnin-ahad dr 10pg - 6ptg tau
ni aku pegi pejabat pos kt aeon setiawangsa


kalo renew kt pejabat pos, ada 14 senarai insurans korang bole pilih


kalo korang just nk renew road tax, bole je tunjuk mykad
tp kalo insurans tk buat lg..kena bawa geran kete juga 
sbb diorang nk key in details kete korang tu
lps tu die akan tanya nk pilih insurans mana...nk pilih 1st party or 3rd party,
nk insured brp...utk insuran kebakaran & cermin pn ada.... 
yg tu terpulang pd korang la nk add on ke tk



siap road tax kete aku...utk insurans tu aku amik Allianz
sama mcm thn lps....sebelum ni aku guna Etiqa
tp sejak aku accident  jan 2016.....aku tukar insurans lain



korang yg tktau psl NCD meh aku share skit

NCD = Non Claim Discount
so bila korang renew insurans, dpt la diskaun mengikut gmbrajah yg aku sertakan kt bwh ni




cara nk semak NCD...klik link dibawah


1) masukkan no plat kereta
2) masukkan no I/C


hah nanti akan kuar la brp diskaun utk NCD kete korang mcm gmbr kt atas ni
tu cth utk kete aku la..nmpk tk NCD 0% tu :( :(

disebabkan aku accident  lastyear..so NCD aku dh jd 0%...sbb moto tu claim insurans aku :( :(
lastyear dlm rm 700++ juga ler kena byr roadtax + insurans...sepatutnya NCD aku dh 55% 
so  renew utk 2018 aritu NCD aku dr 0% jd la 25%...
so aku byr total road tax + insurans + service charge = rm 482.45

selain di pejabat pos...korang boleh juga thru online di MYEG
tp kena tgu la penghantaran road tax tu....tp aku lg suka thru pejabat pos sbb trus dpt road tax kn
so pilihan masing2 la nk renew secara online ataupun di pejabat pos


v
v
v
v

v
v
v
v
v
v

v
v
v
v

v
v
v
v
v
v
v

v
v
v
v
v
v

v
v
v
v
v
v

v
v
v
v
v

v
v



lps setel urusan roadtax tu...p bengkel jp sbb kena tukar brake pad  kete...melayang ler rm 120


dh setel hal kete...perut pn berkeroncong


jom ler lunch...lama xmkn ikan keli bakar & gulai daging kawah

13 comments:

  1. kolin pun selalu renew kat post office aje senang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Klu renew roadtax Hari ahad on-line tak?

      Delete
    2. rizal...kena pegi check sdiri..sbb system online or off line tu akan kuar kt screen tu

      Delete
  2. Weh... sedapnya keli dengan gulai kawah tu...

    ReplyDelete
  3. tq amy share..biasa sy renew kat opis ni je...depa tlg buatkan

    ReplyDelete
  4. Ana guna myeg je sbb adik keje sana.senang keje sikit.kalau x kena g pej pos bagai.kalau dulu masa keje dkt setapak boleh je singgah jpj. La ni x keje guna lah khidmat adik.

    ReplyDelete
  5. Adoilah.. sedap betul menu yang last tu.. hehehe..
    Sha selalu call ejen je untuk renew.. bank in online, pastu nanti dia hantar roadtax..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa beza renew dkt pjbat pos n renew agen?

      Delete
    2. farida..kalo guna agen..kita tk perlu la pegi sendiri..agen yg buatkan semua...tapi ada extra charge la utk servis agen selalunya

      Delete
  6. Nak tanya jika nak renew/beli insurans kereta, adakah ada kaunter khas di pej pos tuh utk melayan segala pertanyaan kita terlebih dulu sbb ianya akan mengambil masa atau kena buat kajian sdri di internet then pergi kaunter terus beli je? Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. bole je trus ke kaunter..nanti die akan tgk insurance mana yg sesuai bila die key in details ikut geran kete sbb ada certain insurance lain2 procedur so nanti bila dh msk details dlm system akan kuar insurance mn kita bole pilih

      Delete
  7. Assalam wbt..nk info..saya bli kete baru n saya nk buat ncd..cmne kno pergi ofis insuran yg lita apply tu klu nk tkr ncd kete lama ke lete baru...tp slip insuran tu dh hilang

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam...saya pn tk pasti..kena refer insurance yg di ambil tu

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...