korang suka tk mkn Kuehtiaw KungFu...slalu mkn kt kedai je kn...ni homemade
ok meh nk share resepi...actually ni menu berbuka puasa thn lps
tp lupa nk share resepi...hubbyku buat kuah & cili kicap..aku buat part kuehtiaw tu
utk kuehtiaw:
kueh tiaw
telur
isi ayam, udang, sotong
sayur - kobis, baby corn, sawi, bunga kobis, tomato
cendawan
fishball
cilipadi
cara-cara:-
1. Bersihkan kuehtiaw & tos kan
2. Kuehtiaw tu korang bahagi la dlm beberapa bahagian...aku aritu buat dlm 5-6bahagian..buat sederhana..tk kecik sgt..tk besar sgt
3. Pecahkan telur dlm mangkuk utk kita salutkan dgn kuehtiaw
4. Panaskan minyak dlm non- stick pan ....Celupkn 1 bahagian kuehtiaw ke dlm telur pastu goreng sehingga kekuningan ....
5.Ulang step no 4 sehingga abis kuehtiaw yg korang dh buat beberapa bahagian tu la ( rujuk gmbr kuehtiaw kt bawah yg dlm pan tu)
utk kuah :2. Kuehtiaw tu korang bahagi la dlm beberapa bahagian...aku aritu buat dlm 5-6bahagian..buat sederhana..tk kecik sgt..tk besar sgt
3. Pecahkan telur dlm mangkuk utk kita salutkan dgn kuehtiaw
4. Panaskan minyak dlm non- stick pan ....Celupkn 1 bahagian kuehtiaw ke dlm telur pastu goreng sehingga kekuningan ....
5.Ulang step no 4 sehingga abis kuehtiaw yg korang dh buat beberapa bahagian tu la ( rujuk gmbr kuehtiaw kt bawah yg dlm pan tu)
isi ayam, udang, sotong
sayur - kobis, baby corn, sawi, bunga kobis, tomato
cendawan
fishball
cilipadi
bawang putih
sos tiram
sos tiram
lada sulah
kiub ayam
tepung jagung
garam
utk cili kicap:
cili
kicap
kiub ayam
tepung jagung
garam
utk cili kicap:
cili
kicap
cara-cara:-
1. Tumis bawang putih smp naik bau, masukkan sos tiram...kacau kemudian masukkan air secukupnya dan kiub ayam
2. Masukkn isi ayam, udang, sotong, fishball, cendawan...kacau...
4. Masukkan sayur, cilipadi..kacau.. Masukkan lada sulah & garam secukup rasa
5. Akhir skali masukkan tepung jagung yg telah dibancuh dgn air...kalo korang tkmo pekat sgt kuah tu, jgn ltk byk tepung jagung tu....kena agak2 la...jgn cair sgt..jgn pekat sgt...pandai2 la adjust...tepung jagung tu utk memekatkan kuah.
6. Kacau sehingga masak...siap utk dituangkan ke atas kuehtiaw yg telah digoreng td
**sukatan tu depend pd korang la nk byk mana...pandai2 la adjust...nk ltk sayur lain pn ikut suka la
2. Masukkn isi ayam, udang, sotong, fishball, cendawan...kacau...
4. Masukkan sayur, cilipadi..kacau.. Masukkan lada sulah & garam secukup rasa
5. Akhir skali masukkan tepung jagung yg telah dibancuh dgn air...kalo korang tkmo pekat sgt kuah tu, jgn ltk byk tepung jagung tu....kena agak2 la...jgn cair sgt..jgn pekat sgt...pandai2 la adjust...tepung jagung tu utk memekatkan kuah.
6. Kacau sehingga masak...siap utk dituangkan ke atas kuehtiaw yg telah digoreng td
**sukatan tu depend pd korang la nk byk mana...pandai2 la adjust...nk ltk sayur lain pn ikut suka la
masa bln puasa tu, bila nk dkt berbuka baru tuang kuah tu...
cili kicap tu utk yg nk pedas la tp bdk2 tk suka pedas....selamat mencuba
Sambal kicap tu memukau lahaiiiii....sedapnya...julia pun suka order makan kalau pergi ke restoren chinese muslim...rajin akak buat byk haa lauknya...puas hati makan.
ReplyDeletemsk sendiri puas hati makan amy...sgala jenis haiwan bleh masuk..hehehe
ReplyDeletewow sedapnya.. maca tetiba pulak nak buat ;)
ReplyDeletesedap nyaaa.. illy suka simple2 tapi sedap camni :) <3
ReplyDeleteAna suka juga order kuew teow kungfu kalau g kedai thai. Senang rupanya resipi dia. Boleh cuba ni.
ReplyDeleteFeveret Kak Sue nie.. boleh cuba nanti, masak sendiri puas makan..
ReplyDeleteMemg feberet sy nih kak...anak anak pun suka
ReplyDelete