Followers MamaTisya

Friday, November 17, 2017

resepi Nasi Dagang Kelantan Noxxa


sorry lambat update resepi nasi dagang noxxa...rmi yg tanya resepi..aku ckp nk update tp lupa
ni masa openhouse raya aritu , aku try masak nasi dagang guna noxxa...jom tgk resepinya
mmg mudah sbb kalo yg manual kena kukus atleast 3x & beras kena rendam semalaman
tp guna noxxa dlm 6-7 minit sahaja ...mudah kn...
hah aku pn tk caya , yg aku bole masak nasi dagang haha




Bahan A
4 cawan beras nasi dagang kelantan
2 cawan air

Bahan B
1 cawan santan pekat (1 kotak )
3ulas bawang merah - dihiris
1 inci halia- dihiris
3 ulas bawang putih - dihiris
halba
gula
garam


cara-cara:-

1. Beras nasi dagang kelantan dibasuh & direndam dalam 1-2 jam..tkperlu semalaman..kemudian toskan

2. Masukkan semua Bahan B ke dalam mangkuk, masukkan gula & garam secukup rasa, halba jgn byk sgt nanti pahit

3. Masukkan beras nasi dagang 4 cawan & 2 cawan air ke dlm Periuk Noxxa , guna fungsi Low Pressure 6 minit

4 Bila tamat masa 6 minit, Release steam dengan tetapkan pelaras pada penunjuk 'Steam'.

5. Masukkn Bahan B yg dlm mangkuk td...tutup periuk noxxa...guna fungsi Low Pressure 1 minit.

6. Bila tamat masa 1 minit, Release steam dengan tetapkan pelaras pada penunjuk 'Steam'

7. Keluar periuk dari Noxxa untuk mengelakkan nasi berkerak.



masa openhouse umh mertua aku raya aritu aku masak  dalam 3kg++ beras nasi dagang
so dlm 3-4x la...tp xpe sbb dlm 7minit je kn...mmg bgs periuk noxxa ni
kalo yg kena kukus tu...fuh mau berpeluh222:-p




bole dihidangkan dengan gulai ikan tongkol ,gulai ayam & acar
menu gulai ikan tongkol & gulai ayam tu xde resepi sbb yg tu MIL aku masak
so sila la google ye kwn2....


actually ada juga kerisik & telur br lengkap menu Nasi Dagang Kelantan
yg ni mama aku yg masak aritu

aku aritu try & error juga sbb ada byk resepi kn
ada resepi yg guna fungsi Low Pressure 7 minit 
lps tu masukkn Bahan B, kacau2  trus siap nasinya..tk perlu Low Pressure lg

aku mmg try dua2 resepi ni...dua2 ok...so selamat mencuba
tp makesure cpt2 kuarkan dr periuk tu, nanti berkerak

**ada yg tanya beras nasi dagang klate ni beli kt mana....
kalo kt kl ada jual kt Agro Bazar bole baca link kt bawah ni
http://mamatisya.blogspot.my/2015/04/pemborong-pembekal-barang-barang-dari.html

ada jual juga kt chowkit tp exact location xpasti..tu pn ada sape ntah yg inform aritu
mmg family aku or mertua mmg bli beras nasi dagang time blk klate


15 comments:

  1. mak oiiii.. sedapnya... nanti nak try lah. tq share resepi

    ReplyDelete
  2. Kena betul2 mentelaah resepi ni..blom confident nak buat nasi dagang...psst..akak kawen sila hadiahkan piyuk noxxa eh..hahahahaha

    ReplyDelete
  3. waaa...kena simpan resepi nii...nnti, nk wat bole refer kt sini...tp, beras nasi dagang tu tak dijual kt penang niii

    ReplyDelete
  4. Jeles betul mne yg ade periuk Noxxa ni lah. Hehehehhe terkeliur sy tgk nasi dagang mama tisya.

    ReplyDelete
  5. kak.. kat mana nak cari beras nasi dagang yang hitam tu.. ritu jue buat campur beras wangi dengan beras pulut jer..

    ReplyDelete
  6. Baru tau nasi dagang kelantan kena ada telur dan kerisik. Ingat nasi kerabu je yg ada tu. Sedapnya nampak kak.

    ReplyDelete
  7. aduii teringinnya nak wat ns dagang sendiri
    ada jual eh beras nasi dagang tu

    ReplyDelete
  8. sedapnya nasi dagang. nanti kena try. tq share resepi

    ReplyDelete
  9. Lama tak makan nasi dagang. Nanti dah ada periuk noxxa baru boleh nasi dagang nih

    ReplyDelete
  10. wah bestnya nasik dagang. suka makan tapi tak pernah masak sendiri lagi. tq tau mama tisya share dan tag ;)

    ReplyDelete
  11. Ya ampun...sedapnya nampak. Tak pernah buat nasi dagang. Nasi kerabu pernah lah itu pun sebab dok kat Jepun. Teringin ya amat! HAHAHA! balik sini..lupa daratan. Pergi jer google mana kedai nasi kerabu sedap. HAHAH!

    ReplyDelete
  12. Eh kak Amy buat orang terliur pulak. Hahaha! Sedapnyaaa nasi dagang :)

    ReplyDelete
  13. Bestnya. Thank-you. Nak gi cari beras.. El susah dapat

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...