Followers MamaTisya

Thursday, August 9, 2018

Buah Kecupu & Buah Emas (Golden Fruit)





smlm bos bagi aku rasa 2 biji buah ni..katanya beli kt Bidor
yg kuning tu namanya buah emas (golden fruit)
yg oren tu buah kecupu..skali tgk mcm buah pisang kaki
cute mute je buahnya..ada juga yg panggil buah cepu / macepu / copu


ni buah emas bila dh dipotong
manis isinya..bijinya tu mcm buah durian belanda


ni plak buah kecupu bila dipotong...isinya masam manis


1st time aku mkn 2 jenis buah ni...korang pernh mkn tk buah ni??

11 comments:

  1. memula tengok ingat buah pisang kaki sebab warna jingga tu..bukan ke? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg skali tgk mcm buah pisang kaki tp bkn...cute mute je buahnya

      Delete
  2. Warna buah tu shine bright cantik aje. Yang oren tu kalau tak silap I, tempat i panggil buah putat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh ada lg nama lain ye..xpernh dgr juga kalo org sebut buah putat

      Delete
  3. 1st time tengok dua-dua buah ni.

    ReplyDelete
  4. x pernah tgk sebelum ni - kecupu/golden fruit

    ReplyDelete
  5. Buah emas tu mungkin buah abiu kot

    ReplyDelete
    Replies
    1. baru try google buah abiu sama mcm buah emas ni

      Delete
  6. tak pernah.. nama pun baru tahu.. done follow sini dan slm perkenalan..

    ReplyDelete
  7. tak pernah makan. first time dengar :) dekat mana nak cari ni?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...