Followers MamaTisya

Tuesday, July 7, 2015

resepi Ayam Masak Lemak Cili Padi + kentang


dlu pernah masak gulai lemak ayam tp tkde share resepi
 so kalini share sini utk rujukan aku gk 
nk masak lenkali..senang refer kt blog je


Bahan-bahan:

1 ekor ayam
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
cili padi -ikut tahap kepedasan anda
serbuk kunyit
1 peket santan
2 keping asam gelugor
daun limau purut
2 batang serai
gula/garam



cara-cara:-

1. Bersihkan ayam...masukkan bahan kisar & ayam ke dlm periuk...masukkan serai, asam gelugor dan air secukupnya...biarkan mendidih

2. Masukkan santan, garam & gula secukupnya..sentiasa kacau supaya santan tk berketul...kalo nmpk pekat , tambah air skit...

3. Masukkan daun limau purut..biarkan sehingga mendidih

4. Akhir skali masukkan kentang...masak sehingga empuk..siap utk dihidangkan

6 comments:

Lea Ismail said...

Sedap ni....resepi kegemaran keluarga

Cho Zila said...

ehm best tapi akakler memang tak bolehler der daun limau purut dalam masakan kecuali tomyam.. ha.. ha..

idzwa kamaruddin said...

sedap nyer la haiii...

Azura Aziz said...

sedapnya.. lama xmasak gulai ayam camni.. kalau ayam kampung lg best ni..

mummy_ayu said...

aku ada sejarah ngan lauk masak lemak cili api ni...

Salmiah Mz said...

memang juadah kegemaran nie.
Salam lebaran dari Mia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...