Followers MamaTisya

Thursday, July 2, 2015

resepi Ikan Jenahak Masak Stim Limau Ajaib


kemain nama menu kn...sbb guna pemanggang ajaib
so aku bg nama menu camtu la :-p


Bahan-bahan:

ikan jenahak - dipotong kecik2
bawang putih-dihiris
bawang besar-dihiris
sos tiram
daun limau purut
serai-diracik
halia-dihiris
limau kasturi
daun ketumbar
buah tomato- dihiris
cili api- di racik
cili besar-dihiris
garam
gula


cara-cara:-

1. Bersihkan ikan...lumurkan bawang putih + sos tiram & perah limau kasturi......masukkan dlm pemanggang ajaib ....taburkan halia, bawang merah, daun limau purut , serai dan air secukupnya & kukus...

2. Lebihkurang 15-20 minit....masukkan buah tomato, cili api, cili besar & daun ketumbar....dlm 5 minit kemudian siap utk dihidangkan...

**kalo nk kuah byk lebihkan air tp jgn terlalu byk sgt air sbb bila kukus air dr ikan tu akan kluar


siap utk dihidangkan
v
v
v
v
v

v
v
v
v
v
v
v
v

v
v
v
v
v
v

v
v
v
v
v
v

v


yg ni dlu buat ikan siakap stim thai

9 comments:

  1. sedap2..... suka masak stim sbb brg dia hiris n campak je kan....

    ReplyDelete
  2. mudah je kan ..... nampak sedap sbb cili api ketuk tu

    ReplyDelete
  3. mama tisya...ni betul2 mcm mkn kt kedai dh rupanya...sedappp ye...kagum tgk...lama dh tak masak mcm ni dear...kena balik cari ikan best2

    ReplyDelete
  4. terbaek lah
    nti el nak try masak ayam percik yg berlemak tu..tingin sgt nak rasa hehe

    ReplyDelete
  5. muak makan rendang daging ngan ayam...jom le tukar plak menu

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...