Followers MamaTisya

Tuesday, July 4, 2017

Guesthouse Saf Inn @ Wakaf Siku, Kota Bharu


arini nk share guesthouse aku stay masa blk raya klate aritu, yg dh lama follow blog aku sure tau stiap kali blk raya akan stay hotel or homestay sbb umh arwah nenek & atok mmg dh bg org sewa sbb kami pn blk time raya je kn...cr yg murah2 je sbb stay lama kn..kalo google or tgk dlm agoda or traveloka, mmg byk la....so kena pandai2 la pilih mn yg ok

 
 
actually dh booking guesthouse lain tp ms aku smp tu dlm 11 lebih so call nk tanya bole ke check in awal, sbb time check in biasanya 2pm kn....tup2 ckp rate naik plak, katanya salah bg rate masa aku booking aritu, tp nape xde call pn inform..kalo aku tk cal dlu tanya, mmg smp sudah tk inform..kiranya akan inform bila aku nk check in la...tau la nk raya kn...agak2 la tiba2 rate naik plak... sedangkan aku booking dlm 10 hari sebelum ..tkkn tkleh cal inform kn ckp psl rate tersalah tu....so ms on phone tu aku ckp okla sbb dlm 20 minit lg nk smp..saje cal tu nk tanya bole ke check in awal...staff die kata bole ..yela dh naikkn rate tk bg check in awal..lg amukan di situ :-p

lps aku abis ckp on phone, hubbyku ckp, kita try tgk guesthouse lain kot ada yg murah sbb dh guesthouse ni tiba2 ckp tukar rate tu.. sbb mmg byk je kt kawasan sekitar homestay or guesthouse ni cuma ada or tk je la bilik kosong kn kalo walk in...lps tu nmpk signboard SAF INN ni..try la cal tanya...nasibaik ada kosong lg , yg best dpt negotiate harga sbb stay lama & extra bed dpt free dan lg murah dr guesthouse yg aku dh booking tu la..nasibaik yg tu tk byr apa2pn...aku pn xcal blk inform cancel kn..dh die pn bole wat derk je kn xcal aku..so lantak situ...mmg tk check in la kt tmpt yg booking tu..dh jumpa tmpt yg lg murah & beradab ni kn..layanan pn bgs siap bole nego lg kn...kalo kebiasaan walk in last minit sure rege mahal..tp dh rezeki kami dpt murah..alhamdulillah



kt receiption..sebelum tu staff sini bw aku tgk bilik dulu
ada 10 bilik xsilap..paling murah rm 80 ..paling mahal rm 250
pastu katanya ada 20 % diskaun kalo stay lama


ok kunci dh dpt..bilik aku kt level atas..
kt blkng tag kunci ni ada utk security touch pintu kt area receiption tu
yela time raya..kn semua org p beraya...so just touch je dr luar...kalo dr dlm ada die bg kod nombor


standard room ada 1 katil queen...biliknya tkde la besar sgt tp just nice
cuma nk solat sempit skit la kt lorong dpn katil tu


tv flat screen... ada channel astro lagi
tmpt utk sangkut bj pn ok, towel, sabun, shampo, kettle, nescafe pn ada


pastu aku tanya extra bed ada ke...staff die ckp ada...
ikutkn charge utk extra bed tu rm 20..tp staff nya bg free..alhamdulillah
tp kalo xamik extra bed, bole je 3 beranak tdo atas katil queen tu


toilet pn luas..ada shower & heater


ada pili paip senang


hah iron pn ada cuma kt belah luar bilik la
tp aku dh siap iron dr kl lg...cuma utk tudung je la iron blk 

bilik yg paling murah toilet kena share
so bilik aku ni yg ke-2 murah...harga asal rm 90 lps diskaun 20% rm 72
pastu aku tanya xbole kurang lg ke...die kata rm 70 so rm 350 utk 5 mlm
pastu aku ckp aku stay lama bole la kurang rm 300...alhamdulillah dpt rege tu
kiranya rm 60 smlm la dh stay 6 hari 5 malam = rm 300 
wifi pn lajuuuuuuuuuuu tu yg penting :)


ni gmbr masa nk check out...dlm kul 6 pagi lps subuh ms 5 syawal aritu
selain guesthouse ni...ada homestay gk bersebelahan dgn KB Mall


Saf Inn
5405-C, Wakaf Siku, Jalan Kuala Krai, Kota Bharu Kelantan
Telefon: 09-7474474 h/p : 014-8067404

7 comments:

MRS. K ^ibuhadifhessa^ said...

wahhh untung dapat murah. boleh tawar lagi..

selamat hari rayaaa

idzwa kamaruddin said...

just nice kan homestay dia .. suka tgk sebab bersih

NanyFadhly said...

Berbaloi sangat ni tau! Luas, murah and lokasi pun strategik. Pandailah mencari. Wifii itu penting. Lagi penting dari aircond. HAHAHAH! Anyways, part lain kalau kita kelik kelate adalah bab makanan. Huwaaa..seddak do'oh. :)

Aju Mohit said...

Wow murah beb!! Aah yg penting wifi berdesub lajuuu hahaha

- dieyana - said...

ok sgt tu...Kelantan sekarang dh bnyk tempat2 penginapan..cuma kena rajin cari..

::NureeN:: said...

kemas & simple.. janji selesa kan..
selamat hari raya dr kami sekeluarga

Julia Johari said...

Bestnya kak leh stay lama di hotel kedua tu...x baik lah tetiba naikkan harga...kalau juju pun sentap mmg kena ar sejibik hahahha...nampak bersih la saff inn...pastu x berkira extra bed plak tu...perghhh suka2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...