Followers MamaTisya

Wednesday, June 15, 2011

TISYA BERJAYA:)


TOTALY FREE dr pki pampers
b4 umur 4thn next monday
walaupn lmbt tp aku tetap bangga
stiap anak tu lain2 perkembangan
ada yg cpt, ada yg lmbt...

akhir bln lps aku ada up kt FB
bila tisya nk 'yak2' je die soh pki kn pampers
tp sejak awl bln june
aku dh cuba train tk pkikn pampers bila die nk 'yak2'
kisahnye aritu pampers dh abis
so aku ckp kt hubby, tkpyh la bli pampers lg
kita tgk mcm mn reaksinya
pd awalnye, nmpk tisya dk merengek2 bila nk 'yak2'
spt biasa die akan ckp...
"mama, nk pki pampers....icha sakit perut dh ni
dh keras perut icha"
tp aku wat derk je pastu ajk die p toilet
tp die tknk...
die p ngadu kt ayah die plak
"ayah...jom la pegi bli pampers kt giant"
aku jwb..."kt giant tkde jual dh pampers..." hahahaha

tk lama tu die p gk 'yak2' kt toilet
so skarng die ngan sdiri dk ckp
"icha tk berak dlm pampers dh....icha berak kt toilet"
aku ckp.."good girl..."



tp br2 ni aku p bli brg kt giant
bole plak tisya nmpk pampers
die ckp.."mama..ni pampers icha"
aku ckp "tu bkn pampers icha...org tk jual dh pampers :-p"


tisya dlu die pernh sembelit time kecik2
so bila nk meneran tu die fobia kot
tu psl die nk pki pampers bila nk 'yak2'

stiap kali die nk pki pampers bila 'yak2' aku ckp
"tgk kwn tisya, damia tu...die berak kt toilet"
lps tu die tnye.."yg damia tu.."
cz die mcm bestfriend dh ngan damia-anak nana
asal aku ckp nk kuar je , sure die ckp,
nk jmpa kwn mama yg damia tu...hehehehe
sebab die suka tgk video lawak damia

lpstu mlm pn dh tk kencing sgt
cz gigih gk la aku kejut die p toilet
walau mata die tutup kdg2 die ckp tknk or ngantuk
tp kdg2 kalo die tdo ngan nenek die, terkucil gk la time mlm


**pd kwn2 yg anak2 blum TOTALY FREE pampers lg
tkpe jgn riso sgt...cuba slow2....
jgn terlalu drastik or paksa, nanti takut die tkleh trima...







17 comments:

  1. tgh training my boy gak,skrg pkai time nk yak2 je..ingt nk free diaper sblm cukup umo 3thn,huhu..xtau lg..

    ReplyDelete
  2. sgt jimat kan..anak2 ni kt kena bg masa kan..

    alhmdlh mirza mmg dah free..cuma malam je lah , still pakai CD :-)

    ReplyDelete
  3. hannah pun dh free diaper... mlm pun dh takyah pakai diaper waktu tido... dia pandai sndiri sb sbl tu jenuh la marah2 dia sb time nk yak2 je mintak diaper... tp skrg dia dh tau sendiri.. cuma dia suka toilet cangkung.. kalo toilet duduk tu dia mcm takut sket.. takut jatuh dlm lubang jamban.. hahahaha..

    elok la senang sket kan anak dh free diaper.. tk lama lg hannah dpt adik so kos bli diaper dia bleh pass kat kos adik bb pulak..

    ReplyDelete
  4. wah..tahniah tisya..kena minta mama hadiah tu..kasi reward!!

    ReplyDelete
  5. hheheh tahniah...
    pasni duit pampes bole wat bli menan plak kekeke

    ReplyDelete
  6. Tahniah2..mmg sama mcm nureen..sure mintakan pampers kalau nk yak yak..tp skrg dh train dh n mlm2 pon tido dh x pakai pampers..

    ReplyDelete
  7. hahhahaha ank ko mmg mcm ank aku..nk berak tadah pampers..budak ni pandai menjawab..ade je alasan dorang..haih..bgs tisya dh free btl..aQeel blm masa lagi..xpela bg dia masa..hehe

    ReplyDelete
  8. mmg budak2 ni ikut perkembangan dia..eisya mmg dah free diaper time siang..cuma mlm jela..mcm ne ko ajar time mlm tu..cite la skit..tapi kita yg kena korban bgnkan..adoi..hiihi

    ReplyDelete
  9. darwisy skrg kalo nak berak dia ckp dulu yak yak, kencing pon dia ckp yak yak..agk2nya dh sesuai kot nk train slow2 kan..

    ReplyDelete
  10. anak dee siang mmg dh free drypers..berol pun kat toilet je..mlm je masih pakai..sbb selalu dia terkencing..letih nak jemur tilam..tp skrg ni dia buat hal..berol dlm seluar..eee...geram..

    ReplyDelete
  11. syabas tisya!!!
    gud girl la tisya ni

    ReplyDelete
  12. chi yok tisya!!! anak2 auntie pon belum cukup 3 tahun dah free from diapers

    ReplyDelete
  13. wah, bagusnya tisya.. takpe.. cepat ke lambat yang penting berjaya

    ReplyDelete
  14. bagus tisya, balqis pun dah pandai yak2 dalam toilet la ni, siang dah free diapers cuma malam je lom lagik, then kalo jalan2 je kadang2 dia soh pakaikan...susah gak nak ajo dia, sampai kita letak lipas kat dalam diaper's dia, tapi lipas getah tu la nak nakut2kan dia, tu yang dia tak nak pakai siang, kalo malam lepas dia tido baru kita pakaian...ha ha ha...macam2 cara mamanya nak kasik free diapers tahun depan nak sekolah dah...

    ReplyDelete
  15. congrats utk tisya & mom heheheh

    ReplyDelete
  16. me kena paksa jugak sebelum tahun dpn ni, tapi still tak berjaya.sebb kat nursery ofiz me ni, 4 tahun kena diaper free.next yr nak masukkan dia kat situ..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...