Followers MamaTisya

Friday, March 4, 2016

Global Handwashing Day by Lifebuoy ~ Kidzania Part 2

sambungan dr Part 1...ni map dlm kidzania....
ada 2 tingkat..mmg byk la pekerjaan ank2 uolsss bole merasa
cuma masa je sempat ke tk sbb nk kena Q kn
dh lama ank dara ajak pegi sini tp aku tgu umur die beso skit
dkt website http://www.kidzania.com.my/ pn bole tgk map ni


so lastyear tisya dh 8thn so bila bw pi sini atleast byk pekerjaan die bole buat....
sbb kalo ank yg kecik2 mcm 4-5 thn certain pekerjaan tk bole buat...
kena bc syarat kt sign sebelum Q nk bekerja tu

ni anak dara masuk salon..so die nk polish kuku
ala2 manicure gtu la..kemain kecik2 dh masuk beauty salon kn
so die kena byr perkhidmatan...kalo die bekerja kt salon , die akan dpt duit

ni la sign yg aku ckp tu...so bole tahu la umur brp yg bole bekerja...nk jd apa pn bole pilih

kt sini tisya sebagai OPTICIAN...pelik plak tgk tisya pki cermin mata hehe
time ni tkde org Q sgt so cpt la...lps dh abis tisya dpt duit kidzo
mula2 tisya nk jd pakar bedah tp dh penuh so die kj sebagai NURSE



yg ni tgk dr jauh je...die kena jg baby...mcm kena pki kn bedung..cute je kn


ni plak kt kilang vitagen...tgk camne prosesnya..lps tu dpt ler 1 botol vitagen



yg ni plak buat beger kt Marry Brown...cara ltk sayur,mayonis & bungkus beger
lps tu beger tu dpt la kt bdk2 tu...





kt dlm mahkamah ni ada hakim, defendant, plaintif dan byk lg
tisya sorg je pompuan time ni...die kena jd org bersalah
tu psl die tk pki pakaian jubah hitam tu

kt sini plak tisya kj sbg PARAMEDIC...yg ni pn rmi org Q


kt sini jd POLIS plak...kena cari bahan bukti



yg ni tisya paling suka sbb die bole wat fashion show
bkn tisya je..ngan aku skali kena naik stage catwalk ngan tisya

diorang bg tunjuk video kt bdk2 ni mcm mana nk catwalk...
lps tu soh pilih bj utk memperagakan kt atas stage




ni pekerjaan terakhir sblum blk...tisya dpt jd PILOT...mmg rmi btul Q yg nk jd pilot ni



ni video yg sempat aku record.... 
mmg sronok la tisya dpt merasa naik ambulance and tlg slamatkan org sakit tu
ni pendapat aku la....kalo nk bw ank ke kidzania...
atleast umur 7thn  ke atas sbb diorang dh bole handle diri sdiri
 and phm tentang sesuatu pekerjaan
kalo yg umur kecik lg mcm 3-4 thn ni...byk pekerjaan xbole join
so mcm rugi la juga sbb byr mhl kn tp kalo tk kisah, xpe la
mcm aku kisah sbb mahal...ni pn nasibaik menang contest kn..jimat skit :)

3 comments:

Julia Johari said...

Mujur masa julia pi kidszania tak payah bayar sis FREE...tak rasa ralat sgt sbb Qi kecik lagi baru 3 tahun lebih...best yer tisya pandai la masuk mcm2 pekerjaan...at least merasa kan...ala lupa nak update entry ni dulu...Qi masuk main 2 benda je hahaha yg lain2 merapu je

izzeyda said...

banyak juga yang kena Q.. anak2 hari tu pun macam tu.. masuk hari biasa ok lagi.. kalau hujung minggu orang lagi ramai..

Mommy Cici said...

wah sonoknya. tak sabar nak tunggu anak besar sikit, nak bawak dia jugak. nak sangat tengok dia pakai baju pilot tu =p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...