Followers MamaTisya

Wednesday, May 11, 2016

resepi Puding Mangga sedap & siapa nak masak dengan Chef Ismail???

aritu ada yg tnya resepi Puding Mangga
so arini aku nk share ngan uolsss ...sgt mudah disediakan
bab dessert mmg fav aku...nk2 yg mudah ni...so uolsss pn bole cuba


Bahan-bahan:

2 biji buah mangga ( 1 biji dipotong dadu, 1 biji dikisar utk puri)
2 kotak susu segar
8 sudu kecil serbuk agar-agar
100 gram gula
600 ml air


**sukatan air, gula & serbuk agar2 tu kena pandai2 adjust..ikut byk mana bekas uolll  nk buat
**serbuk agar2 tu xde plak yg perisa asli...so dh nk wat puding mangga, kebetulan ada perisa mangga so bli yg tu la


kita testing blender adiah dr Pensonic...
1 biji mangga di blend utk dijadikan puri...masukkan dlm mangkuk ...ketepikan
ms blend mangga + sedikit air...jgn terlalu byk air , nanti cair
mudah dgn adanya blender Pensonic..kelajuan maximum 2 speed
tp just guna 1 speed pn ok...cpt hancur nya


Cara-cara:-


1. Susu, serbuk agar2, air dan gula di masak dahulu di dlm periuk sehingga mendidih..kemudian tuang di dlm bekas kaca....1 biji buah mangga dipotong dadu.

2. Masukkan mangga yg dipotong dadu td ke dlm adunan agar2...biarkan sejuk seketika.

3. Tuangkan puri mangga perlahan2 ke atas adunan puding.

4. Sejukkan di dlm peti ais sebelum dihidangkan...lagi sejuk lagi yummmmmm


anak mama yg tk sbr2 nk mkn.....tp kena masuk peti ais dlu  :)


esoknya smua dh tk sbr nk mkn puding mangga ni


alhamdulillah smua komen sedap...selamat mencuba uolsssss
 v
v
v

v
v
v
v

v
v

v
v
v

v

v
v
v

v
v

v
v
v

v
v

ni nk inform uolssss, Pensonic ada menganjurkan satu lagi peraduan 
iaitu Raya-Merdeka Cook With Chef.. mcm mana nk join?? 



uolls hanya perlu beli mana-mana produk Pensonic Chef's Like,
 hantarkan resit dan  isi borang penyertaan. ....mana tau uolsss pn bole dpt hadiah
 selain berpeluang masak dengan Chef Ismail....
apa tgu lagi, cpt2 beli mana-mana produk Pensonic Chef's Like
  dan join peraduan ini yg akan berakhir pd 10 July 2016 nanti .



Keterangan lanjut boleh layari www.facebook.com/pensonicmalaysia

8 comments:

eima said...

menarik .... puding tu nampak sedap

lieyalatif said...

fuhh kalo bulan puase ni mmg menggoda ni amy...sejuk2 dari dlm esbok.... lieya ni kalo bulan puase mmg bende pertama masuk tekak time berbuka kene bende sejuk2..tu gigih buat stok taufufa tu..beli pastu simpan dlm esbok....kalo dpt puding mangga mcm ni lagi laa heaven....

Norhayati Mohd Isa said...

Macam nak mencari mangga pulak akak ni MT..
Sedap tengok puding mangga MT ni..
Anak2 memang sukalah bab2 buah dan puding ni :)

Falsya said...

sedapnye pudding manggaaaaa..

Cik Puan Eka said...

sgt menggoda puding mangga ni argghhhhhhh

Maha Mahu said...

Wahhhh semenjak dapat barang Pensonic ni tak habis2 memasak sedapnya akak nak cuba juga...

el said...

semalam baru makan mangga..xsempat nak wat puding bagai hehehe

Azura Aziz said...

meltingnya tgk puding tu. wah, menarik ni.. nak cuba nasib ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...