Followers MamaTisya

Thursday, June 15, 2017

2 hari berturut menu western & Homemade sos black pepper





last week 13 ramadhan & 14 ramadhan menu western
bosan dh mkn nasi moh ler kita berwestern plak kn
hubbyku ler yg masak...aku tlg buat mashed potato ngan sos blackpepper


hubbyku perap kambing & ayam...ayam tu mmg bli yg tanpa tulang tu
yg mcm jual kt kedai chicken chop
perap ngan bawang putih, halia, blackpepper, stok ayam, sos tiram, kicap manis


mashed potato tu senang je...rebus kentang, tos kn pastu lenyek
time lenyek tu just gaul ngan butter+garam+ lada hitam secukup rasa..siap
sebelum ni aku buat kuah utk mashed potato tu tp kalini just guna sos black pepper ni je la
kalo nk try bole tgk resepi 

hah kalini aku buat homemade sos black pepper tu
biasa guna yg readymade bli yg dlm botol je
kalo google mcm2 resepi tp yg aku buat ni tanpa guna fresh milk sbb xde susu
ok jom tgk resepinya

Bahan-bahan:

2 sudu mentega 
1 1/2 sudu tepung gandum
1 biji bawang besar (potong dadu)
1 kiub ayam
2 cawan air
kicap pekat (aku guna kicap manis)
sos cili
garam dan gula secukup rasa
1 sudu lada hitam (tumbuk halus)
tepung jagung (utk pekatkan kuah)

cara-cara: 

1. Cairkan mentega dengan api sederhana kecil. 

2. Dh cair masukkan tepung gandum dan kacau sehingga perang. 

3. Masukkan bawang dan kacau sehingga naik bau wangi. 

4. Masukkan kiub ayam dan kacau & masukkan air  dan kacau. 

5. Tambah sos cili secukup rasa. Kacau hingga sebati.

6. Tambahkan kicap sedikit demi sedikit...jgn byk sgt..agak2la nmpk gelap skit..kacau smp likat

7. Masukkn gula dan garam secukup rasa & masukkan lada hitam. Kacau hingga mendidih. 

8. Jika sos kurang likat, masukkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air sedikit demi sedikit sehingga agak-agak likat. Siap utk dihidangkan





disebabkan sos black pepper ada extra tu psl esoknya tu menu western lg
tp kalini ada baby carrot & jagung tu


kasi close up skit jagung sapu butter +garam skit

6 comments:

Chekgu Azrine said...

sedapnya!!!lama dah tak makan chicken chop ke stick ke..hehehe

hanim said...

sekali skala tukar ke western ok jgk amy..yelah boringkan mkn nasi je....

Eliss Mie said...

bestnya western sekali sekala.tapi masalah semua perut nasi.huhu

ADEEYA said...

Nak try lah sos blackpepper tu. :D

Inani Hazwani said...

Sedapnyaaa! Sekali sekala ubah selera pulak kan. Heheh

Norliza Nordin said...

puasa ni belum berwstern lagiii

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...