dessert ni mmg mudah disediakan,
kalo korang dh tktau nk buat apa utk dessert
bole cuba resepi Jelly Fruit Cocktail
Bahan-bahan:
1 tin besar fruit cocktail
2 tin susu cair
1 senduk gula-ikut kemanisan korang nk la..kalo suka manis letak lebih, kalo tk suka manis, ltk skit
2-3 sudu tepung kastard
2 peket sumi jelly
ais kiub
1 tin besar fruit cocktail
2 tin susu cair
1 senduk gula-ikut kemanisan korang nk la..kalo suka manis letak lebih, kalo tk suka manis, ltk skit
2-3 sudu tepung kastard
2 peket sumi jelly
ais kiub
cara-cara:-
actually ada 2 cara....cara yg pertama ni senang sgt la...
-campak je smua bahan2 dlm bowl besar
-masukkn fruit cokctail, susu cair, sumi jelly, masukkn ais...siap utk dihidangkan
**air fruit cocktail jgn masukkn skali, nanti masam, amik buah je
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
cara ke-2 plak...susu cair di masak dahulu sebelum dicampur dgn fruit cokctail & sumi jelly
-masukkn susu cair ke dlm periuk, gula & air secukupnya, sedikit tepung kastard (yg telah di bancuh dahulu dgn air)
-sejukkn dlu...bole juga ltk kn dlm peti ais
-kemudian amik bowl, masukkn fruit cokctail, susu cair yg telah di masak, sumi jelly, masukkn ais...siap utk dihidangkan
**so bole la pilih cara mana yg korang nk buat...tp kalo susu cair di masak tu lg sedap sbb lemak2 skit sbb dh campur ngan tepung kastard kn...terpulang pd uolssss la...yg dlm gmbr ni susu cair di masak dahulu
-campak je smua bahan2 dlm bowl besar
-masukkn fruit cokctail, susu cair, sumi jelly, masukkn ais...siap utk dihidangkan
**air fruit cocktail jgn masukkn skali, nanti masam, amik buah je
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
cara ke-2 plak...susu cair di masak dahulu sebelum dicampur dgn fruit cokctail & sumi jelly
-masukkn susu cair ke dlm periuk, gula & air secukupnya, sedikit tepung kastard (yg telah di bancuh dahulu dgn air)
-sejukkn dlu...bole juga ltk kn dlm peti ais
-kemudian amik bowl, masukkn fruit cokctail, susu cair yg telah di masak, sumi jelly, masukkn ais...siap utk dihidangkan
**nk guna nata de coco pn bole..ikut suka korang la
**susu cair tu depend pd rmi mana tetamu la..kalo dlm gmbr ni guna 2 tin susu cair
**so bole la pilih cara mana yg korang nk buat...tp kalo susu cair di masak tu lg sedap sbb lemak2 skit sbb dh campur ngan tepung kastard kn...terpulang pd uolssss la...yg dlm gmbr ni susu cair di masak dahulu
hah ujung minggu ni last dh raya..so kalo yg nk wat mkn2 tu, bole la try resepi ni
mmg mudah disediakan...selamat mencuba :)
chef mamatisya posing skit ngan Jelly Fruit Cocktail :)
yg ni aku tlg bancuh je sbb bahan2 akak opis yg bw
sbb mudah disediakan...so kt opis bole buat
nk dkt mkn baru aku campak2 la dlm bowl :)
ni masa jamuan opis selasa aritu
amboi senang betul tu...
ReplyDeletemmg sedap bila mnm sejuk2 ni
ReplyDeleteKalau kat opis kat mana pulak nak masak tu.
ReplyDeleteNi peberet akk dan anak anak. Memang yummy
CAYALAH....budak opis pun ada buat aritu...
ReplyDeleteooo..gitu je buatnya..senang yek.. nak try nanti.. anak-anak saya suka dessert :)
ReplyDeletebtw, jom join GA di sini
http://www.ummiirfan.com/2015/08/giveaway-dari-ummiirfancom.html
:))
ok first time nampak sumi dlm cocktail.. hehehehe
ReplyDeleteUuhuhu..
ReplyDeletesedap nie. Wajib di cobai nak tambah tapai manis emm mesti lagi sedap.
Thank you for the recepi
Suka cocktail ni..
ReplyDeletedrshikinzainal.blogspot.com
hai assalamualaikum minta izin guna dan share gmbr ye , terima kasih !
ReplyDelete