Followers MamaTisya

Friday, August 21, 2015

resepi Sticky Caramel Chicken Wings yang sedap!!!!


nk share ngan uols resepi yg sedap ni
namanye Sticky Caramel Chicken Wings
kemain nama dlm BI kn..so nama dlm BM lebihkurang
kepak ayam bersalut madu ataupun kepak ayam karamel melekit hehe
actually sebelum ni mmg dh pernah buat kepak ayam madu ni
bole refer link di bawah

tp resepi kalini mcm lebih sodap
aku tgk rmi yg share kt facebook so moh ler try kn
tp resepi dr facebook tu aku adjust skit ikut bahan2 yg ada kt umh la





Bahan-bahan:

6 ketul kepak ayam dipotong 2 dpt la 12 ketul
1 sudu besar kicap
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
3 ulas bawang putih-ditumbuk
2 sudu besar minyak
1 inci halia -ditumbuk
7-8 sudu besar madu

**resepi asal guna sos ikan tp aku tukar guna sos tiram...fungsi sos ikan nk masinkan ayam...so guna sos tiram pn ok sbb sos ikan xde kt umh, yg ada sos tiram

**sila guna non-stick pan or pemanggang ajaib pn bole

**if korang nk buat byk ketul ayam tu...pandai2 la adjust sukatan tu ye


Cara-cara:-

-Tumis bawang putih, halia,kepak ayam dlm kuali selama 5minit
- Masukkn sos cili,sos tiram,kicap dan madu,kacau dan tutup dengan penutup kuali
- Bila dh masuk madu...sos akan berbuih222 mcm dlm video yg aku share ni
- Kacau sekali sekala lebih kurang 15 minit sehingga ayam bersalut dengan sos..siap untuk dihidangkan

A video posted by @mamatisya on




"Mama..Bole masak hari hari chicken wings tak..." 
amboi hari2 parah la ...tisya ckp mama masak mcm masterchef :-p
die kalo suka mesti die ckp gtu :)
ratah mcm tu pn sodap...nk mkn ngan nasi ayam pn bole gk
aritu mkn ngan nasi putih je....cuba la uolsss pasti menjilat jari
lprrrr blk tgk gmbr ni...yummmmmmmmm

10 comments:

Falsya said...

mmg nmpk sodap...nyumssssss

Azura Aziz said...

macam sedap jer.. slalu adam asyik nak beli chicken wing kt pasar malam.. ni dah bole buat sndiri dah...

Admin said...

nampak sedap...boleh cuba ni

seraa rose said...

hehe,. telan air liur nengoknya..

Nurul Aula A'Akif Fadzil said...

Thank you share ni. tengah cari idea nak masak apa esok ni


3 kisah semua wanita wajib baca

sue mohamed said...

mak aih.. sangat menarik ler...

rasa nak turun dapur gi masak malam2 ni huhuhuhhu

jemput singgah tips cantik tanpa mekap

Ezna Ahmad Khalili said...

Sedapnya.....simple je cara masaknya....rajin tak rajin je kan? Hehe......

ziana eunos said...

sedapnya ^_^

lieyalatif said...

yea2...dah salin resepi amy...nanti lieya nak try...ade gak menu lain nak try ngan ciken wing...lieya rajin gak beli ciken wing kdg2 tuk buat bbq...nanti leh try resepi amy ni plak...

Ungu Violet said...

mmg sedap tp kita selalu buat mcm ni utk bbq or bakar dlm happy call aje..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...