nk share ngan uols resepi yg sedap ni
namanye Sticky Caramel Chicken Wings
kemain nama dlm BI kn..so nama dlm BM lebihkurang
kepak ayam bersalut madu ataupun kepak ayam karamel melekit hehe
actually sebelum ni mmg dh pernah buat kepak ayam madu ni
bole refer link di bawah
tp resepi kalini mcm lebih sodap
aku tgk rmi yg share kt facebook so moh ler try kn
tp resepi dr facebook tu aku adjust skit ikut bahan2 yg ada kt umh la
Bahan-bahan:
6 ketul kepak ayam dipotong 2 dpt la 12 ketul
1 sudu besar kicap
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
3 ulas bawang putih-ditumbuk
2 sudu besar minyak
1 inci halia -ditumbuk
7-8 sudu besar madu
**resepi asal guna sos ikan tp aku tukar guna sos tiram...fungsi sos ikan nk masinkan ayam...so guna sos tiram pn ok sbb sos ikan xde kt umh, yg ada sos tiram
**sila guna non-stick pan or pemanggang ajaib pn bole
**if korang nk buat byk ketul ayam tu...pandai2 la adjust sukatan tu ye
Cara-cara:-
-Tumis bawang putih, halia,kepak ayam dlm kuali selama 5minit
- Masukkn sos cili,sos tiram,kicap dan madu,kacau dan tutup dengan penutup kuali
- Bila dh masuk madu...sos akan berbuih222 mcm dlm video yg aku share ni
- Kacau sekali sekala lebih kurang 15 minit sehingga ayam bersalut dengan sos..siap untuk dihidangkan
mmg nmpk sodap...nyumssssss
ReplyDeletemacam sedap jer.. slalu adam asyik nak beli chicken wing kt pasar malam.. ni dah bole buat sndiri dah...
ReplyDeletenampak sedap...boleh cuba ni
ReplyDeletehehe,. telan air liur nengoknya..
ReplyDeleteThank you share ni. tengah cari idea nak masak apa esok ni
ReplyDelete3 kisah semua wanita wajib baca
mak aih.. sangat menarik ler...
ReplyDeleterasa nak turun dapur gi masak malam2 ni huhuhuhhu
jemput singgah tips cantik tanpa mekap
Sedapnya.....simple je cara masaknya....rajin tak rajin je kan? Hehe......
ReplyDeletesedapnya ^_^
ReplyDeleteyea2...dah salin resepi amy...nanti lieya nak try...ade gak menu lain nak try ngan ciken wing...lieya rajin gak beli ciken wing kdg2 tuk buat bbq...nanti leh try resepi amy ni plak...
ReplyDeletemmg sedap tp kita selalu buat mcm ni utk bbq or bakar dlm happy call aje..
ReplyDelete