1st time masak gulai lemak ikan merah...
biasa gulai lemak udang or gulai lemak ayam kn
sebelum ni pernah masak sup ikan merah
Bahan-bahan:
2 ekor ikan merah
1 biji bawang besar *
2 ulas bawang putih*
1/2 inci halia *
7-8 biji cili padi * -ikut tahap kepedasan anda
serbuk kunyit
1 kotak santan
nenas @ asam gelugor
1 batang serai - diketuk
gula
cara-cara:-
1. Bersihkan ikan...toskan..tumbuk bahan2 yg bertanda * & masukkn serbuk kunyit ( kalo tkmo tumbuk bole guna blender)
2. Tumis bahan kisar + serai smp naik bau...kemudian masukkan santan...kacau sebati
3. Masukkan air secukupnya..sentiasa kacau supaya santan tk berketul...kalo nmpk pekat , tambah air skit....masukkan ikan...kacau...masukkn gula, garam secukupnya....masukkan nenas
4. Biarkan sehingga mendidih...siap utk dihidangkan
**kalo dh ltk nenas, tkyah la letak asam gelugor kn masam plak tu
2. Tumis bahan kisar + serai smp naik bau...kemudian masukkan santan...kacau sebati
3. Masukkan air secukupnya..sentiasa kacau supaya santan tk berketul...kalo nmpk pekat , tambah air skit....masukkan ikan...kacau...masukkn gula, garam secukupnya....masukkan nenas
4. Biarkan sehingga mendidih...siap utk dihidangkan
**kalo dh ltk nenas, tkyah la letak asam gelugor kn masam plak tu
pastu goreng brocoli+ carrot & telur mata
skarang cuaca panas...dpt teguk sirap tu nyaman rasa
WAHH MENARIK .. SEDAP NI ...
ReplyDeleteYa Allah. sedapnya. terus rasa lapar. haha
ReplyDeleteyes!! lieya ade ikan merah dlm esbok tu...leh la try resepi amy ni...pekat2 sedap nieh.....
ReplyDeleteaaa sedap nyer la hai~
ReplyDelete