aku kn aritu tk sihat...so lama tk masak tomyam...
bila tk sihat ni dpt hirup kuah tomyam rasa lega skit
aritu ada yg tnye resepi...so meh la aku share ngan uolsss
aku main campak2 je
masukkn kiub tomyam ke dlm periuk yg berisi air
masukkn serai....kacau2 kiub tu pastu masukkn ayam..smp mendidih
masukkn hirisan bawang besar, kobis, carrot
masukkn cili padi..nk pedas ltk lebih
garam & gula secukup rasa
masukkn daun limau purut & buah tomato
**aritu kobis je ada, carrot tkde...kuah tu nmpk putih sbb kiub tomyam tgal 1 je...
biasa buat ltk 2 kiub tomyam so kuah akan jd merah
ayam tu if nk tukar ngan udang, sotong, lala pn bole..ikut suka korang
ni la cth kiub tomyam yg aku guna...brand knorr...gmbr dr google
dulu2 masa xreti masak tomyam mmg guna pes
ReplyDeletetp bile mak dh blaja ngan org pandai masak kita pon blaja ngan mak
oo saya xpenah nmpk jenis kiub..biasanya yg peket tu..saya masak tomyam xsedap, pahit! tu sbb jarang masak tomyam hehe
ReplyDeleteKegemaran anak akak Nabil ni MT.. hari2 tomyam ayam pun tak pe huhu..
ReplyDeleteSkg ni kt giant dah ada paste tomyam style thailand tu..sedap tau..cuba try..
ReplyDeleteAssalam...
ReplyDeletebaru semalam terfikir nak masak tomyam...hehehe ptg ni blh laa masak.. terliur lakkk :D