Followers MamaTisya

Friday, February 26, 2016

resepi Telur Bungkus Chef Shahril :)


ada yg tanya resepi entry smlm
so arini nk share resepi telur bungkus dr chef shahril 
actually die main campak2 je


Bahan-bahan:

isi ayam
1 keping daging beger*
carrot *
1 biji buah tomato*
cili padi
1 biji bawang holland*
kicap, sos tiram
sos cili & sos tomato
2 biji telur

bahan bertanda * dipotong dadu

**part utk inti tu ikut suka la nk ltk apa...biasa mkn kt kedai ada ayam or daging pastu mix vege
tp kt umh aritu xde bahan sgt so mana yg ada la hubbyku guna



Cara-cara:-


1. Panaskan minyak, goreng dlu isi ayam & daging beger...ketepikn..

2. Tumis bawang dgn api sederhana, kemudian masukkan carrot, ayam & daging yg telah digoreng...kacau smp sebati...kemudian masukkn buah tomato, cilipadi

3. Masukkn sos cili, sos tomato, kicap dan sos tiram secukupnya.....kacau smp sebati & ketepikan.

4. Utk wat telur plak, pecahkn 2 biji telur & tuang dlm kuali tp cara nya kena pusing kuali tu nk bg telur tu membulat & nipis pastu senang nk bungkus nanti...lps tu ltk inti td kt tgh2 & bungkus telur tu 

5. Hati2 masa nk terbalikkn telur tu lps bungkus, kot terburai isi dlmnye..amik pinggan ltk atas telur bungkus tu..terlangkupkn kuali tu.....siap utk dihidangkan 



kasi zoom skit gmbr telur bungkus & isi dlmnye tu

**part yg telur tu mencabar skit...api jgn beso sgt, kn hangus lak...
makesure telur membulat & nipis...selamat mencuba :)

4 comments:

Azura Aziz said...

senang jer kan..

Zie Azi said...

selalu buat telur bungkus ni,part nk bungkus tu pling mencabr.kadg2 jadi kadg2 tak jadi..terus jadi telur hancur

deq noor said...

lama xmakan telur bungkus... boleh buat ni... :)

Mommy Cici said...

hari ni lunchbox telur bungkus jugak. second time buat, tapi tak jadi pulak bungkusan tu. terus gulung je -__- btw I pakai ayam potong kecik je

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...