Followers MamaTisya

Thursday, November 19, 2015

resepi PERAP KAMBING @ AYAM yang sedap untuk BBQ




hah aritu rmi yg nk tau resepi perap KAMBING & AYAM utk BBQ ni kn...
sebelum ni aku kalo wat BBQ..kambing tu bli yg dh siap perap...tang ayam perap biasa je
tp aritu bila tgk resepi perap kt blog Ayu rasa terliurrrr tu yg try
ok meh nk share ngan uolssss bahan2nye


bahan2 utk dikisar : bawang merah, bawang putih, bunga cengkih & lada hitam

**sukatan byk mana tu depend pd byk mana kambing & ayam uolsss ye


sos tomato, sos salsa, sos HP, kicap manis, gula

**sos salsa tu aku bli kt jaya grocery..kt giant, tesco,c4, jusco smua tkde
ayu kata kt cold storage or hero ada juga..kena pi cari la smp jumpa..
kalo tkde, xsedap kata empunya resepi...aku pn gigih pi cari :)
yg sos HP tu bli kt giant

-masukkan smua bahan yg telah di kisar di dlm mangkuk,
- masukkn sos salsa, sos HP, sos tomato, kicap manis & gula

** sos salsa & sos HP tu mmg aku tuang smua 1 botol tu
sos tomato,kicap manis & gula tu secukup rasa
korang kena pandai2 la adjust tu bg sos tu rasa masam2 manis gtu :)



siap 2 mangkuk sos perap

**lebihan sos tu bole jirus time membakar tu bg juicy
and aku ada masak jugak dlm periuk utk jdkan gravy 
boleh cicah ngan kambing & ayam yg siap di bakar :)


ayam & kambing yg telah di toskan
ayam dlm 20 ketul ..mula2 nk bli drumstick tp xde
so amik kepak ayam pastu belah 2 ..dpt la 40 ketul
kambing tu plak lebih kurang dlm 13 keping


aku bli 3 pack lamb shoulder kt giant ni...stiap pack lebih kurang rm 20++


kambing yg dh di salut sos perap


yg ni plak ayam yg dh di salut sos perap


**lps dh perap tu korang masukkn dlm peti ais belah bawah dlu...
bila dh mlm baru ltk bahagian freezer
esoknya nk BBQ, turun kn dr freezer kt bahagian bawah peti ais tu

aku aritu perap pagi sabtu..ahad ptg start bakar2222


ni aku dh tk sbr nk tgu esoknye so aku testing bakar sekeping dlu selepas beberapa jam perap
lps tu aku whatsapp gmbr kt adik2 aku ....smua xsabar nk layan BBQ hahaha
yg tu bkn hangus tau tp sos perap tu melekat...mmg yummmyyyyyyy
v
v
v
v
v
v
v
v
v

v
v
v
v
v
v

v
v
v
v
v

v
v
v
v
v
v

v
v
v
v
v

v


yg kambing ni aku bakar dlm non stick pan...
nk guna pemanggang ajaib pn bole



yg ni kepak ayam...melekat sos perap kt ayam tu...sedap weiiii


selamat mencuba...pasti menjilat jari ....lpr blk teringat BBQ kambing & ayam ni

12 comments:

Shila Azizi said...

Nak try nanti...kenalah cari sos2 specialnya dulu

syawalsimpsons said...

adoi sedapnya..voleh try akan datang ni

lieyalatif said...

eh bagus amy share bahan2 ni perapan nie..selama ni lieya beli yg dah siap tu brand heinz tu pastu tambah2 le cili boh ke honey ke blackpepper ke....

buat bbq ni kalo kuah2 hitam gini yg sedap...bile bakar tu menarik jek ....

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Wah terliur akak tengok MT..
Nak save dulu resepi ni..
Nak cuba buat sos perap sendiri :)

Rizziela said...

sedapnya...meleleh tgk

Falsya said...

vavava...leh cubeee niee..

Azura Aziz said...

alahai sedapnya.. tq mama tisya sharing resepi.. eh nnt nk try lah carik sos salsa dgn HP tu.. tak pernah pun rasa...

zety said...

ok printscreen! hahaha sedap mmg nihhh!

Ayu Denira said...

Yumm..yumms.. Menjadik jugak resepi I ek..hehehe

seraa rose said...

menarikk tu.. leh cuba.. tq share resepi

Syima ~Mama Kyra~ said...

Uikkkk terliurrr....nt nk try ler...jauh pulak nk g giant cari sos tu..hehe..xpe...demi tekak..kekeke...tq share resepi :)

Ruzidah Abdullah said...

nak try, tapi baan pulak takde.camne ni...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...