Followers MamaTisya

Tuesday, October 26, 2010

nutella chocolate cheese brownies


selain Puding Jagung Strawberry + longan
aku try buat brownies gk vkend aritu
ni 1st time aku try
alhamdulillah berjaya ngan cemerlang
aku ikut resepi dr blog Kak Sari


Bahan-bahan:

loyang guna yg ble bukak dari tepi atau bawah
aluminuim foil
pengukus

**resepi brownies yg ni tk pyh bakar tp kena kukus tau


untuk lapisan coklat
200 gm majern/mentega
200 gm dark chocolate/coklat masakan
50 gm nutella
170 gm tepung gandum - diayak
30 gm serbuk koko - diayak
170gm gula halus/kastor
4 biji telur gred A

untuk lapisan cheese
250 gm cream chesse
60 gm gula halus/kastor
25 ml air
1 biji telur gred A

untuk topping
300 gm coklat masakan
120 ml whipping cream
1 sudu besar majerin/mentega


Cara-caranya:-

panaskan pengukus siap2..loyang tu lenser le dgn majerin, klau nak letak kertas minyak pun boleh...kita buat lapisan coklat brownies tu dulu..cairkan majerin/mentega + coklat masakan guna kaedah double boil..dah cair ketepikan dulu...


sementara tu masukkan telur dan gula dlm mix bowl. Putar sampai kembang...masukkan serbuk koko dan tepung sedikit demi sedikit yer. Kacau guna whisk ataupun spatula..takyah guna mixer lagi sbb takut kek jadi bantat...kacau rata dan sebati sampai hilang ketul2 pastu masukkan nutella+coklat + mentega yg kita cairkan tadi...tuang separuh adunan ke dalam loyang. Tutup dgn aluminium foil utk elakkan air menitik atas kek. Masukkan dlm pengukus n kukus lebih kurang 15 minit


Sementara tggu lapisan coklat tu masak meh kita buat lapisan cheese plak...masukkan semua bahan utk lapisan cheese kecuali telur dlm mixer...pukul sampai kembang baru masukkan telur, pastu pukul sekejap lagi...tuang atas lapisan coklat yg kita kukus tadi. Tutup n kukus lagi lebih kurang 20 minit...bila lapisan cheese tu dah masak, tuang pulang balance lapisan coklat tadi (kita tuang separuh je tadi kan)..... kukus lagi dalam 20 minit. Dah masak biar sejuk


Meh kita buat topping dia plak.....cairkan semua bahan2 topping guna kaedah double boil mcm tadi. Kacau sampai likat dan licin. Pastu apalagi tuang ler atas kek kita yg dah masak tu..biar dia meleleh secara semulajadi.. hiasan atas kek terpulang pada kreatifan memasing..ble letak coklat parut ke strawberi ke...dah siap simpan dalam peti ais..



resepi ni mmg aku copy paste dr blog Kak Sari
kalo tk phm jugak bole tgk kt link INI
cz Kak Sari details skit siap ada gmbr cara2 nk buat
so senang korang nk phm
kalo tk phm gk order saje la:-p

bila dh potong br nmpk lapisan cheese tu...


siap utk di mkn...yum2




**dh ada org nk order tp aku tk sure lg nk amik order or tk...nanti la aku pk kn



19 comments:

  1. mak aii terlior seh...
    kita cheese cake oreo tu xbuat2 lagi hehehe modal mahai skit kan klw ada cheese ni kekekeke

    ReplyDelete
  2. alahai mcm mudah.tapi kalo malas tak jadi jugak kan..sedapnya..bak sepotong :) hehehe

    ReplyDelete
  3. tahniah sbb dpt buat dgn cemerlang,gemilang..siap dpt oder tu..apalagi..heheh
    tenkiu sudi share resepi tu..hrp2 kengkwn yg lain pun ble cuba jugak..

    ReplyDelete
  4. perghhh best tuh..terror la ko..hehe..sedpnya la nmpk..sungguh choclatyyyyy

    ReplyDelete
  5. Ghajin betul la hang nie eryyn.... patut la hang nak balik umah mak hang bab2 masak nie... aku pun x serajin nie.. hahhaha.... ape kata hang bagik aku ghasa sikit?? ngeee

    ReplyDelete
  6. mak ai kalo masuk je blog amy ni mesti terliur punyer...rsedap2 menu kat sini...rajin amy ek makin lama makin membanggakan dengan resepi2 yang ada...nak cuba tapi nanti mesti tak menjadi...

    ReplyDelete
  7. mak aii pepagi nie buat weols terliuh dah nie..camno??? huhu

    ishh ok latuh dah ada org order...buatkan jelah...hehe

    ReplyDelete
  8. wei..top cheff tu @ astro DIVA channel 702..7-8 mlm...hehe..papehal solat maghrib dulu baru layan..

    ReplyDelete
  9. hohoh.. tengok gambo pon dah terliur beb

    ReplyDelete
  10. mmg sedap nyah weh...tu yg aku nak order tu, nak wat sendiri tu idak lah huhuhu...aku suka bab2 nak order ni hehehe

    ReplyDelete
  11. sekali lagik dok telek2 gambo kek ni...rasa tak sanggup nak masuk blog ni sebab entry banyak yang mengiurkan...pandai tol amy wat...dan yang penting rajin babanar...kalo kita pandai wat dah lama wat kek birthday balqis

    ReplyDelete
  12. yg ni memang nampak mahal...tak yah tambah berlian dah...hehe...oooo...kukus yer..ingat bakar ni..kena pilih hari yg tak betul2 sibuk buat ni...

    ReplyDelete
  13. Ya rabbi..sedapnyeeeee..da la i nih..mmg penggileeeeeeeee cokelat!!

    ReplyDelete
  14. Ermmmm sedapnye!!! nak try gak la. Last time dah try orea cheese cake ;)

    ReplyDelete
  15. thanks amy
    aku bab2 mengukus nie aku berani sikit nak buat..lagipun kat rumah takde oven lagi...keh keh keh


    nak try ler...
    thanks share resepi yerk

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...