ada yg tnye resepi kt entry INI
so aku nk share la kt cni
ada yg tnye kek ke..kuih ke...tiramisu ke...
jawapannye adalah Puding Trifle Strawberry
1st time buat, smua komen sedap & mmg cpt je abis :)
so bole la korang cuba...senang & cpt utk disediakn :)
**momguess .... ko kn ckp tkde idea nk bw menu utk potluck raya
so bole la try resepi aku ni
Puding Trifle Strawberry
resepinye:
1 buku kek gulung
1 tin susu cair
7 sudu besar gula-nk manis lg ltk la byk lg
4 sudu besar tepung kastard (bancuh dgn 1/2 gelas air)
1 tin fruit coktail
1 kotak jelly nona (perisa strawberry) nk perisa lain pn bole-ikut suka
cara2 :
potong kek gulung..susun penuh dlm bekas dan mampat
(seeloknye bekas jernih/kaca..kalau nak hidang utk tetamu..biar cantek!)
pastu masak susu cair, 1 tin air, gula sampai mendidih..
then masukkan bancuhan tepung kastard..kacau lagi sampai agak2 pekat...
curahkan dalam bekas jernih/kaca yg dh ltk kek td...
pastu masak jelly ikut arahan kt blkang kotak
kemudian curahkan atas adunan kastard...
taburkan buah2an dalam tin.. sejukkan..
ni la rupanye b4 ltk whipped cream & strawberry
yg color oren tu aku guna jelly perisa oren
yg merah tu perisa strawberry
bole pilih korang nk perisa apa..mcm2 ada
utk hiasan bg cantik-tk letak pn tkpe
whipped cream
sedikit buah strawberry
yg color oren tu aku guna jelly perisa oren
yg merah tu perisa strawberry
bole pilih korang nk perisa apa..mcm2 ada
utk hiasan bg cantik-tk letak pn tkpe
whipped cream
sedikit buah strawberry
**bila nak hidang br ltk whipped cream .. wat corak2 pon buleh..
then hias la dengan buah strawberry..buah lain pon buleh..ehehe
**whipped cream tu nk bli yg dlm botol pn bole,
trus tekan je time nk hidang
nk bli yg kt kedai kek pn bole..tp kalo bli kt kedai kek tu
kena pukul dlu bg kembang then br ltk
sekian..selamat mencuba
hohoho! menarik2 :)
ReplyDeleteaku cuba buat
ReplyDeletetapi kalau xberjaya
huhhhh
confirm ko kena buat kan utk aku
jamuan aku jumaat
heheheh
thanks wey
perhhhh nampak meggiurkan..melelh air liur ni tgk
ReplyDeletethanx emy..mcm senang jer..
ReplyDeletewah sedapnya menyelerakan la...terliur dah ni...tapi kalo kita wat mesti tak jadik punyer...
ReplyDeleteI sukala ur resepi nampak senang & cantek hehe
ReplyDeletesedap...nnati nk try hehe
ReplyDeleteeeee... ni fav akak ni! tapi.. tak penah cuba takut x jadi sedap! tau mkn jer...
ReplyDeleteThu ni ada jamuan... nak try-lah!
fuhhh..mmg marbeles..dh lama tringin nak wat ni
ReplyDeletewah mmg menarik sgt! harus buat
ReplyDeletedulu penah buat guna cream nak botol tu tak menjadi sgt la
so awak guna yg kene pukul tu dulu kan?
cantik nya...sayang nak mkn.
ReplyDeletenyum3.. nmpak sgt menyelerakan <3 skrng dh rmai buat triffle ni :D
ReplyDeletewahh..lazatnya..sgt terliur..
ReplyDeletemesti buat ni!!
menarik...ttarik...mmg de bommm...hehe
ReplyDeletebess ni...dah makan tapi yg kawan buat..nak try wat sdiri lak...
ReplyDeleteaduii..tgk gambar pun dah geram ni..leh cuba ni...
ReplyDeletedah lama akak cari resipi ni.. nanti nak try jugak... macam mudah je ye ryn...
ReplyDeleteyum yum..nie kalu net jumpa..dia sorang kutip strawberry tu..he he he...
ReplyDeletewowww..sdpnye..nktry la..tq for sharing
ReplyDeletewaaahh.. sedappp.. wajib try...
ReplyDeleteme pun ada resipi dalam buku resipi my mom yg lama..tapi tak pernah pun buat..rasa cam nak buat lepas baca posting ni...
ReplyDeletemenarik nih..leh try one day..tu pon kalau rajin ..hahaha
ReplyDeletePuding buah ke tu? sedapnya ..
ReplyDeleteayu suka buat triple mango..kiranya tepung kastard tu buat ala2 puding mango....tak pernah lagi letak krim putih tu...muak tak krim putih tu??
ReplyDeletegeram nya tgok strwberi tu!! besar2 ye kak
ReplyDeleteok dh copy..senang jgk..cuma leceh..ekkek:D xpe aku cuba gk buat :D
ReplyDeleteharussss cuba nih..
ReplyDeletebtw kek gulung tu leh pakai apa2 perisa ekk??
Akak..
ReplyDeletesaya dah buat ikot resepi akak tuh...sumpah mmg SEDAP sunggoh.hubby, anak & family sumer suka,tmbh2 bila mkn dgn whipped cream tu lg bertmbh2 sedap...rasa lg lemak2 gitu. thx byk2 yer sbb sudi share cara nak buat neh...
salam kenal...
ReplyDeletewaa..sedapnye..nak try la resepi nie..menarik
salam...mama tisya@kak amy...mitak izin mik resepi ;)
ReplyDeletethank u for the recipe. semua kata sedap. padahal tak jadi sangat. ahaha. oh, nak share resepi ni ya :)
ReplyDeletekak, i wonder la macam mana nak letak jelly tu. mesti tenggelam dekat custard. akak buat k je nampak selari. nak kena tunggu keras dulu ke camana jelly tu?
ReplyDeletekalo di buka nya kedai kek..kompem laku
ReplyDeleteDok tgk resepi je tp xpenah buat lg..
ReplyDeleteBila la nak try..hehee
pnh da wat skali..tp yg kastard tu cair sgt,jd lembik..n then kek tu sy guna kek gulung swiss r0ll..terlebih manis skit..walaupun xberapa menjadi, tp rmai pji sdp..hehehe
ReplyDelete