Followers MamaTisya

Wednesday, August 5, 2009

kurang KALSIUM???

saper yg kurang KALSIUM??
hah ni aku nk citer
on the way blk ke opis lps lunch kt kayu manis td
tiba2 ada org tgh wt promo utk check tahap KALSIUM dlm bdn
so ada antara kami yg try..dh kata free kn ok la...
jom layan gmbr2 ni...

dila yg 1st try...so tahap kasiumnye bgs

ena plak krg kalsium cz resultnye dh negative
ena-ko kena byk lg mkn2 benda2 yg leh meningkatkn tahap kalsium tu

ni aku plak...result utk kalsium aku ok tp harus berjg2
cz kalo tk jg leh drop down
org tu tnye aku mkn pil kalsium tk?
aku ckp minum susu saje cz aku kn susah bab2 mkn ubt ni...huuhuhuh

ni la result lps check kalsium td...
dila (1.4), ena (-0.8) & aku (0.4)
kalo result di bwh paras -2 tu bahaya
cz bole mengalami osteoporosis


yg ni plak check body fat...nk tau body muscle,leg,arms
result aku td utk body fat tu normal tp utk BMI tu terlbh 0.3
lgpn br lps mkn kn....so okla kena maintain saje

ni la antara product2 yg di jual td..ada mcm2 pil
ada gk yg jenis minum tp tk bli pn..tgk je la....




18 comments:

zh-ena said...

ena minum susu anlene jea..tak mkn ubat tambahan pun utk kalsium..


vote for umairah G06 :D

Delimasari said...

kte udah mula mkn kalsium tp
selalu buat22 lupa nak mkn...
beso ubatnye

lia said...

mencik wat test ni sbb smua kantoi ha3...

harus kurang berat badan lebih 20kg, amik calcium secukupnya bla.. bla... bla.. kata doktor...

azam bulan 8 la ni kot he3...

julia@ratu78 said...

nasib ada gak muka aku kat dlm gambar ni wpun aku tak wat test tadi :)

mummy aryan syamil said...

perghh de cek kalsium ek..kompom r aku neh mmg xckp kalsium klu d cek huhhuhuhu

Gieyana said...

wah..bestnyer siap dpt check lg tue..hehehe

Nana said...

kita xpenah cek pun, kalsium ke kolestrol ke..hehe..
sabtu lepas ada org wat cek kesihatan free je kt area umah...sibuk2 kt umah tlupe nk g.

mama tisya said...

ena...bgs susu tu tp amy mmg tk suka susu tepung tp kalo susu mcm dutchlady,HL dan yg sewaktu dgn nye mean yg dlm kotak ok la nk minum..

makwe..mmg beso ubt die..hah sila mkn ye...:-p

lia...kantoi ye...kalo nk tau kesihatan ok ekna la check..kn tk psl2 dpt penyakit mcm2 kn

nyah...hah ko ptt wt gk tp ko tu penakut:-p

shiera..tk cukup ye..sila cr makanan/minuman yg leh tmbhkn kalsium

gie..free ..leh la check kn...

nana...hah kena check tau..kdg2 org slim ni kolestrol tgi...:-p

ijan@2 aka ummihakimi said...

wah.. cam best je check kan.. kite x pernah buat pon.. takut le.. wakakakakkaka..

Hazu~ said...

Bestnya ada buat check macam tu. teringin nak check. nak tau juga ok ke tak...

MaMa ZuRa said...

eryyn minum susu lg ke? rajinnya..zura ni kadamg2 je..

SyaNa said...

aku da la tak minum susu..pil kalsium pun tak mkn
sure terok kalsium aku
mau reput tulang2

Delimasari said...

kdg2 tersangkut nak telan,,,
kena terus ngan air suam

zura@iwan said...

best kan kalu bleh cek free cenggini....aku x tau la aku ni ntah2 kurang kalsuim gamaknya..

AlizMieAlya said...

liz pn minum susu je untuk tambah kalsium..lgpn susu mmg fav liz..hihi..

mama_umar said...

aku kali ni anmum ke ape x minum,minum susu stroberi dgn HL je weh,hehehehe

CuTeMiUt78 said...

wah..bagus la blh check tahap kalsium ya

mummYaeesh said...

weols pun nak kira gak la.. tp sure dua2 test failed..ahaks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...