Followers MamaTisya

Saturday, August 22, 2009

Peraduan Promosi Penyusuan Ibu sempena Minggu Penyusuan Ibu Sedunia 2009


saat2 akhir aku join
Peraduan Promosi Penyusuan Ibu
sempena Minggu Penyusuan Ibu Sedunia 2009

cz br ternampak & ku cuba nk mengarang
harap2 masih diterima oleh Mom's Choice
cz today is dateline nye




sy sgt teruja bila tgk peraduan promosi penyusuan ibu sempena minggu penyusuan ibu sedunia 2009 anjuran Mom's Choice cz sy slh sorg ibu yg menyusukn anak sejak dr lahir lagi...b4 sy pregnant, sy amat kagum ngan ibu2 yg dpt menyusukn anak2 mereka smp 2thn tanpa susu formula dan sy berazam bila sy ada anak nanti sy akn cuba menyusukn anak sy selama mn yg mungkin dan alhamdulillah impian sy telah tercapai....


bila sy dh pregnant, sy byk membaca psl penyusuan ibu ini demi utk menambah ilmu tentang penyusuan dr segi cara menyusu anak,cara simpanan susu dan mcm-mcm2 lg...disamping kwn2 yg memberi semangat tentang kebaikan penyusuan ibu membuatkn sy tidak sbr2 utk menyusukn anak sy nanti...


sy juga telah melaburkn wang yg besar utk membeli set pam yg agak mhl..pd awalnye sy risau juga jika susu sy tkde sedangkn sy dh bli set pam yg mahal tp sy think positif insya allah susu sy akan ada & cukup utk sy menyusukn anak bila die lahir nanti...dan sy amat teruja di mn pd 1st day kelahiran tisya after 1jam, susu sy sudah kuar bila di suakn nipple pd tisya....sy sgt2 bersyukur cz ada kalangan kwn2 sy yg lmbt kuar susu nye dan sy sgt gembira pd ketika itu cz dpt menyusukn tisya...


dlm tempoh berpantang, sy amalkn minum susu & air suam serta mkn oat...alhamdulillah susu sy semakin byk...alhamdulillah sy tidak mengalami bengkak susu yg lama, hanya 1hari saje sy demam...b4 start kj, sy dh buat stok dlm pantang even tidak la byk sgt tp alhamdulillah tetap mencukupi...di pejabat sy pam 2kali iaitu 10pg dan 3ptg..stiap session bole dpt dlm 6-8oz dan di rumah sy akan pam b4 ke pejabat iaitu seawal 4pg dan sebelah mlm dlm kul 11mlm..total sehari sy akan pam 4kali...mula2 mmg penat cz terpaksa bgn awl pg tp lama2 bila dh biasa so tiada masalah...


lps beberapa minggu sy start bekerja, ramadhan menjelang..sy ada skit kerisauan pd ketika itu cz takut pengeluaran susu sy sedikit pd bln puasa tp alhamdulillah susu sy tetap maintain even bln puasa sy amalkn pd waktu sahur mkn oat & kurma serta minum byk air...


byk kebaikkan bila anak mendapat susu ibu cz susu ibu byk khasiat yg tk bole ditandingi oleh mn2 susu lain... susu ibu juga dpt mengelakkn seseorang bayi itu dr di serang penyakit... sy ckp begitu cz dr pengalaman sy sendiri menyusukan tisya...alhamdulillah tisya jrg2 skali kena demam atau sebarang penyakit even kita tgk fizikalnye yg tk brp besar compare ngan anak2 yg diberi susu formula tp kesihatan nye sgt memuaskn..alhamdulillah


utk menyusu anak secara eksklusif sgt2 la mencabar bg2 ibu2 yg bekerja mcm sy cz byk kata2 negatif dr org sekeliling tp sy kuatkn semangat dan tidak pedulikn apa org kata...yg penting sy dpt menyusukn anak sy ngan susu bdn sy selama yg mungkin.....kerjaya bkn penghalang utk ibu2 tidak memberikn anak mereka susu bdn..zaman skarang dh canggih, byk peralatan yg boleh digunakn bg penyusuan ibu..cuma terletak pd individu itu sendiri samasa hendak ataupn tidak...


sy masih tidak percaya cz hingga hari ini sy masih lg dpt menyusukan tisya yg mn die telah berusia 2thn 2bln even die dh campur ngan susu formula selepas 1thn tp die lebih suka ngan susu ibu lg smp sekarang dan sy juga berazam utk menyusukan anak yg kedua,ketiga dan seterusnya ngan susu ibu..insya allah..amin....anak yg mendapat susu ibu rasanye lebih rapat cz die sentiasa dkt di hati tp tk bermakna dgn ayahnye tk rapat cuma tarikan lebih kepada ibu...


so sy ingin sarankn pd kwn2 yg akan menjd ibu or yg sudah menjd ibu..susu la anak anda dgr susu ibu..byk khasiat & kebaikkan nye...jika yg masih ragu2 and blum memahami sepenuhnya berkenaan penyusuan ibu bole la jmpe pakar yg bole memberi nasihat dan tunjuk ajar kpd anda...


dlm hadis pn ada menyatakan:
ibu2 yg menyusukn anak smp kenyang,stiap teguk itu,pahala yg die dpt...



ni lah pam yg byk berjasa selama sy menyusukan tisya
Avent Isis manual
tidak sia2 ku melaburkn wang ringgit yg byk dgn membeli set pam ini




anak ku dlm Nona sempena segment IBU SUSUAN
kebetulan time tu ada krew tv3 dtg ke Pusrawi utk shoot & interview doctor/nurse
by that time mmg tgh menyusukan tisya
ketika usia tisya br 2hari
so gmbrku & tisya dirakam & kuar Nona pd 15 Julai 2007
korang leh tgk kt video di ats
pd minit 3.08 br muncul gmbr aku & tisya

gmbr aku tgh menyusukn tisya dikhalayak ramai..
sesetengah org malu utk menyusukn anak di khalayak rmi
tp tidak bg aku cz dimana2 saje aku bole menyusukan tisya....alhamdulillah
dan gambar ini juga yg membawa tuah cz aku slh seorang pemenang dlm
Breastfeeding Photo Contest 2009
anjuran Nurul Dhia


antara penaja2 adiah utk Peraduan Promosi Penyusuan Ibu
sempena Minggu Penyusuan Ibu Sedunia 2009







35 comments:

Reflisia said...

wahhh masuk lagi..ader vote lagi tak ni?kalu ader kita nak vote mama tisya lagi ni..

ehh last breastfeed contest mama tisya one of winner kan..neway tahniah..tak sia2 kita vote tuk mam tisya n tisya...

mama tisya said...

reflisia..yg ni tkde vote..saje try lg cz ku mmg teruja yg melibatkn bfeeding lgpn bole share some info ngan bloggers...anyway tq ye sudi vote aritu

julia@ratu78 said...

good luck nyah..pnjg dah karangan ko ni...bagus2...:)

harap2 aku bakal ikut jejak ko ni..leh susukan bby aku ni hehehe...

Mama_Aqish said...

memang kengkadang orang malu...tapi susu ibu adalah susu yang terbaik untuk anak kita kan....banyak perbezaan antara baby yang minum susu formula & susu ibu...yang minum susu ibu membesar dengan sihat...

mama tisya said...

nyah..aku bkn reti nk tulis karangan pjg2 ni..org lain lg pjg...aku share info mn2 yg aku tahu..sharing is caring...

insya allah aku doakn ko pn akn dpt bf baby ko nanti selama yg mungkin..insya allah

mama tisya said...

mama aqish...mmg certain tmpt ada disediakn tmpt khas utk bfeeding tp ada jugk tmpt2 yg tk disediakn so sebagai ibu yg mmg bfeeding kita bole bfeeding di mn2 saje dan bole mengguna mcm2 cara utk cover cthnye nursing cover,kain dan sebagainya..mmg byk perbezaan baby yg bf ngan bb yg diberi susu formula

M@L@ said...

rajin yer masuk contest.. good luck...glomor masuk tv lg tu...

mummy_ayu said...

bab bf nie memang ayu sokong..susu ibu yang terbaik...ayu pun sokong sepenuhnya bf..good luck mama tisya!

Mr & Mrs MonDoK said...

.:: Hhhmmm.. Teringin nak ada baby & BF baby sampai baby tu tak nak BF dah... Hehehe!!! Insya-Allah, ada rezeki nanti... Good Luck to mamatisya... Bukan senang nak BF nieh... 1 cabaran yang berjaya mamatisya tempuhi... Chaiyyoookkk!!! ::.

Syima ~Mama Kyra~ said...

wah..ada gayala amy jadi ibu time shoot nona tu..tak nmpk kekok pun.. :D

good luck ye..

Liana said...

Bila baca pasal susu ibu nie...benonya ada rasa iri hati sesangat! Dulu teringan nak fully BF. Tp, rezeki Husna hanya sampai 2 bulan jer... Itu campur dengan susu FM. Sebabnya tak ada air! Memang tak cukup untuk Husna yang berbadan semangat! Macam2 cara dah cuba, tp still tak gak. Lama2 HUsna terus reject! huhuhu... Memang kagum tahap gaban pada ibu2 yng menyusukan secara BF.

[-suziey-] said...

waaa gigih masuk conntest nih..good luck amy..syabas sbb brjaya bf tisya even dh lebh 2 thun...caiyok2.
perkongsian info yg bgus dan detail...timing pumping kt opis pn consistent jek.sgt komited ok..hehe..good job..keep up amy..selagi ur milk production still ade..selagi tu la rezeki tisya utk menikmatinya..dan itu adlh kehendak dan ketentuan Nya..syukur... ;)

mama tisya said...

kak mala...tq, msk tv tkde la glamour sgt cuma info dikongsi tentang susu ibu sgt bermakna

mummy ayu...zaman skarang rmi dh ibu2 yg bekerja alert dgn susu ibu compare zaman2 dahulu cuma kita kena lebih menambahkn lg ilmu tentang penyusuan ibu utk mendalaminye dgn sepenuhnya..

mrs mondok...bg ibu yg bekerjaya mmg 1 cabaran tp kita cuba sedaya upaya utk menyusukn selama yg mungkin..alhamdulillah tercapai..smoga mrs mondok ada baby nanti insya allah dpt menyusukn baby selama yg mungkin...amin

syima...alhamdulillah tk rs kekok even br 1st time kn..

kim...tkpe, jgn putus asa..utk next baby bole cuba lg...insya allah susu tu ada nanti..

suziey..contest ni sgt sesuai cz aku kn slh sorg bf mama di samping dpt share info psl penyusuan ibu dgn rkn2 blogger...timimg pumping tu kena consistent insya allah pengeluaran susu akn stable...alhamdulillah syukur dpt bf tisya smp skarng...

mummy aryan syamil said...

respek sungguh ngn mama tisya neh..kemana pun selambe jerk die selak bju die kasi tisya susu ekeke..mase tuh pasan kt umh nanamrul ekeke...tisya lapar kot,selamber je ks :)setengah org segan kan...tp klu dah anak lapar xkira dah kan,klu sy jd cm eryn pun selak je kasi aryan,tp mslhnye susu da kering ms 4mth..huwaaa jelesss la u:P

mama tisya said...

shiera...mmg ku akn BF di mn jua tk kisah pn cz anak lg penting dr org keliling yg akn ckp mcm2..yg penting tisya dpt susu terbaik dr ibu nya..amin...tkpe shiera insya allah plan utk next baby ye...even aryan hanya dpt smp 4bln atleast dh rs mcm mn utk menyusukn die

Nana said...

Klw cite pasal bab bf ni kan…mmg sgt2 teruja juga…alhamdulillah start dari lahir smpai skarang (1thn 4 bulan) damia still bf lagi .tq kat mamatisya yg bg artikel psl bf, buku tu la kita wat jadi rujukan sepanjang proses kehamilan, dah berkali2 katam baca artikel yg kita print& jadikan buku tu.heheh..

Walapun ada masalah juga masa damia umur 2minggu dia xnak bf sebab selalu bg susu kita yang dah diperah bg dalam botol (sebabnye nipple dua2 belah luka)tp dengan berkat semangat kawan2 yg kata jgn putus asa & always think positive Alhamdulillah…masuk umur sbulan damia dah mula nak balik bf.lega btol rasanye….

Mmg seronok bila dpt bf ank, sebabnye ianya salah satu cara utk mengeratkan kasih sayang antara ibu & anak.azam kita supaya dpt bf damia smpai umur dia 2 thn.

mama tisya said...

nana..alhamdulillah masih bf damia even ada masalah nipple aritu tp disebakn niat kita tu berusaha jua utk bfkn anak insya allah dipermudahkn...

artikel tu mmg bgs..ku yg tktahu ni pn dgn bc artikel tu dpt menambahkn lg ilmu tentang penyusuan ibu

smoga azam nana tercapai even lebih 2thn pn tkpe...

++eden|essey++ said...

erryn syabas kt ko..respek woo..pesal susu ako x byk mcm ko....ako BF kan nabihah smpai 3 bln jek...sian kt die...next baby ako nk berazam kuat...huhuhu...hopefully ok...smoga berjaya k...

mama tisya said...

ja..sebenarnya bkn masalah susau byk or tk..dlu eryn pn susu tkla byk sgt tp alhamdulillah kuatkn semangat utk BF kn tisya juga...tu yg tercapai smp lebih 2thn...tkpe even nabihah dpt hanya 3bln tp tetap die dpt merasai susu ibu ..insya allah next baby dpt ja bf lg selama yg bole...amin

aRe_uDear said...

ek baru kawen lum ade baby lagi.. tpi bgus gak dpt info2 dari cni heheee

mama tisya said...

ayu..blum ada baby pn kita bole mendalami ilmu psl penyusuan ni cz ayu pn akan menjd ibu insya allah tklama lg so dr skarng dh bole berazam utk menyusukn anak..eryn dlu pn minat b4 ada anak jugak...slow2 dpt kn info psl penyusuan ni...

SyaNa said...

aku blom ade anak lg
nk sembang lebih pn takreti
tp kalo aku ade anak, mmg impian aku nk BF baby tu nnt
sbb bg aku, susu ibu akan cukup utk keperluan anak tu
cuma kena pandai cara la kan..
sbb kalo takde susu formula, camne la anak nk nyusukan.
so Allah da buat benda tu cantek je..
tu pandangan aku la yg takde pengalaman ni
hahaaa

mama tisya said...

syana..aku tau impian ko cz ko ada citer aritu kn..smoga impain ko tercapai bila ko ada baby nanti..insya allah..yg penting kita tahu cara2 yg btul utk penyusuan itu...

e-caR NazRin aka ibuEiymann said...

babe,
gud luck gaks utk contest nie.. sesame lar kite jd BF-ibu yg b'jaya bg makanan-kasih-sayang kt permata hati kita..

insya Allah, nxt bby nnt mama tisya pasti berjaya fully-BF without formula milk laks.. pasnie kite leh same2 share info BF.. sharing is caring n loving rite..!!

ku pun cam x caya gaks dpt BF sejauh nie..target smpi 2 thn.. nie dh 2 thn 4 bln++ kire bonus lar..same goes wif u, dear..chayork2 BF-ibu..!!

ibu yg brani BF in public mmg rawksss!! ku pun mmg suke BF in public..hehe..

ape2 pun, BF rulezzzzzzzzzzzzz...!!

mama tisya said...

tq e-car..good luck to you too...sama2 kita share info psl bf kn..leh exchange info..

yatie chomeyl said...

mama tisya, nak jugak info pasal bf tu...send kat emel yatie leh? dasar_chomeyl@yahoo.com
tenkiu

mama tisya said...

yatie..dh emel dh artikel BF tu..smoga dpt menambahkn lg imu tentang BF ni

lailasani said...

salam kenal..
sungguh kagum tgk ibu2 yg buleh bf in public!
tahniah....

mama tisya said...

laila..tq & salam kenal...mmg ada dikalangan ibu2 yg boleh BF tp masih segan utk BF in public..bg sy kita tk perlu segan cz susu ibu yg terbaik bole diberi kpd anak2 tk kira di mn kita berada...ada cara yg bole digunakn spt nursing cover/tuala/tudung/kain ketika BF in public

Lia ~ mama mimi said...

Erynn.. lia nk article regarding bf ni.. dh email pn @ ur email..
thanks ya for da offer... nanti kl ada confusion blh la tanya kt erynn cara2 nk simpan & guna stock susu yg ada ... btw sy btl2 impress dengan mama tisya.. congrate

mama tisya said...

lia...bole aja kalo nk tnye..insya allah yg mn kita tahu kita akn share..sharing is caring

AshAnas said...

kite dtg tinggalkan komen ek...
setuju sgt2 dgn mama tisya sbb kite pun fully bf mom, berkejaya lagi kan... pam mmg kawan baik lps baby la... n baby anas pun lebih rapat ngn ummi... tp pandai smbg ngn abah dia... tp kan kalau time die tgh nak perati org sekeliling dia, mata dia lama sgt tgk ummi dia, syok sgt... time dia menenen tu yg plg best kan coz ada komunikasi yg km bdiua je paham... hehe...

mama tisya said...

ashanas..btul tu komunikasi antara ank ngan ibu ni lebih rapat dan ada 1 tarikan yg tk dpt digambarkn..smoga artikel tu lebih menambahkn info lg psl BF

mummyseri said...

mama tisya..
best dpt tau n kongsi psl BF ni..anyway kite pon still BF lg my doter yg da 4 bulan..i/allah mmg hrp sgt dapat BF smpai selama yg boleh..sbb first doter BF sparuh jalan aje..so yg ni mmg nak konsentrat betol..bole emailkan info psl BF tu..ni email kite seri_pur@yahoo.com..

suatu pengalaman yg membahagiakan bile dpt BF bb kite..
tahniah juge wat mamatisya sbb berjaya BFkan tisya smpai lebih 2 tahun..

mama tisya said...

mummy seri...smoga seri dpt bf 2nd baby selama yg mungkin..kita dh email artikel psl BF tu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...