Followers MamaTisya

Tuesday, August 11, 2009

Sebak


tiba2 pg ni ku sebak
tiba2 ku nangis tgh driving ke opis td
naper aku sebak???
pg td mcm biasa antar tisya umh mama
pastu mama citer psl angah antar bb twins kt nursery smlm
angah nk cuba antar cz next week 18/8,
die dh start kj setelah cuti pantang
tp ada perkara yg tk sedap di dgr
angah amik bb twins die rs lain mcm bila cium bb
ada bau mcm ubat tp tk sure cz die perasan time tu dh msk dlm kete
die rs mcm org kt nursery tu ltk something
so mlm td mmg mama p umh angah cz nenek ku dtg dr kg
so angah citer kt mama sambil nangis2
die tgk mcm pelik je bb twins die leh tdo lena bila blk ke umh
cz b4 ni mmg bb twins die pyh nk tdo..
so die riso kemungkinan nursery tu bg ubt tdo
lps tu diapers pn tk tukar
bila adikku tnye,org kt nursery tu ckp bb tdo
kot ye pn bb tdo,tkkn tkleh tukar diapers tu....

so pg ni die decide tkmo antar bb twins kt nursery tu
and akn bw bb twins ke umh mamaku
tp smlm angah dh byr rm600 utk bb twins tu
sorg rm250 and deposit rm50 sorg
agak2 leh ke dpt blk duit tu cz br 1 ari je diorang jg
aku nk ckp pn..aku bkn ada pengalaman antar ank kt nursery
so aku sedih gk la tu yg nangis gk td dlm kete

cuba korang bg pendpt utk masalah adikku ini....


**kalo susah2 sgt mayb adikku akn berhenti kj
b4 ni die ada gk cr maid tp ntah mcm mn tk jd amik
pengasuh pn ada survey gk tp tkde yg berdekatan ngan umh die
tu yg die decide nk antar kt nursery..
nursery yg die antar tu kt area bdr tasik selatan
adikku stay kt desa petaling..die kj kt glenmarie s.alam
umh mamaku kt gmbk...die pn tgh sedih tu...
husband nye ptt outstation arini tk jd pegi
bila pk hal ank2 ni smp demam2
aku yg dgr pn sedih gk...huuhuhuhuh



**************************************************************************************

UPDATED!!!!!

thanks a lot to all my friend yg sudi bg pendpt
br je dpt cal adikku
husband die dh cal owner tu
so die ckp duit deposit rm100 burn
pastu yg sehari die jg tu charge nye rm50
so total rm150 la..balance lg rm450 katanye akn bg esok
wat ms ni adikku akn stay kt gmbk
& akan ulang alik gmbk-s.alam
so weekend br la blk umh die...
adikku akn bw bb twins p checkup
nk tgk samada ada apa2 infection or tk
adikku pn tk sure just die syak
cz die pelik bila bb twins tdo je
cz b4 ni mmg bb twins nye pyh nk tdo
tu yg menjd tanda tanye

mmg dilema bg ibu2 yg bekerja bila pk psl penjagaan anak2 ni
tp kalo no choice so terpaksa gk antar kt nursery/bb sitter
kita hanya mampu tawakal
smoga anak2 kita smua dilindungi dr perkara2 yg tk di ingini.....


35 comments:

ayuniza said...

hmm kak amy,,,

kenapa x hantor ke pengasuh? cuber ler servey dulu,,, cr yg kat area rumah,,, insyaallah ada,,,

adik akak keje shah alam kat belah mana? may be,, i bleh tulung carikan,,, mmg susah jugak nak cr pengasuh yg bleh jaga twins,,,tp,,,kita sama2 usaha yek,,,

insyallah ,,, moga ditemui jalan penyelesai,,,amin

mamaEsya said...

sebaknya... xpe, mintak je duit balik...kalo xdapat, xpela...org yg amik rezeki haram xkan lama...Skang ni Allah balas on the spot jek...better cari tempat lainla....coz anak tu umpama nyawa kita...if sehari pon derang da wat camtu, cemane lak bl lama2...cian bb kita...insyaAllah, mohon Allah beri yg terbaik...mamaesya turut simpati....

Zanna_MamaBatrice said...

uish amy
sedih ler amy...
yelah....bebudak dia buat camtu....

cuba ler cari pengasuh lain amy...
x pun cari jer maid...yelah, bayar nursery pun lebih kurang jer cam amik maid sorang....baik ler amik maid jer.....

minta jer duitnyer semula amy
yelah, baru 1 hari jaga....
sama ada dia nak pulang ke tidak tu
nasib ler amy...kalau dia tak pulangkan...kira dia makan duit haram ler....

hu hu hu
sian twin...

AdwanEncem said...

yup, sokong kata mamaEsya.. mintak lik duit tuh... tp rasa yg ilang pun mungkin deposit.. duit ngasuh lau dpt pung dorang akan tolak utk caj sehari yg dtg...

mamatisya try link ni www.bondamama.com/

kat cni leh cari org ngasuh... setiap hari, by hour sume... try la ek tgk area umah adik mamaTisya tu ek... jgn sedih2 lagi k.

Gieyana said...

Better cari pengasuh yg sebaya mak kita instead of send kat nursery...pslnya, nursery byk sgt bb..and mungkin diaorang x cukup kaki n tangan nk jaga....apapun mmg ar sedeyy kan psl anak sendiri bila owg buat camtu..huhu

~Atie+Farid~ said...

kak..cube cr pengasuh...slow2..insyaAllah...takpun suh adik aku cuti tanpa gaji dulu ke sementara nak dptkan pengasuh yg sesuai....

rasenye boleh dptkan duit blk..sbb baru sehari jek...kalau dorg tak bg ugut lapor polis...hehehehe

mama uzma said...

mama tisya..

sedih iena baca...
dan geram iena pada nursery tu..sbb dia menjatuhkan taraf nursery lain...

sbb tu la seblum antar nursery mana2 pastikan tempat tu x amik ramai bb...macam taska iena limit..utk 4 org bb je..klu ada nak masuk terpaksa tolak walaupun org kata rezeki...

mmg bb kuat tido tapi x kan la sampai x bangun langsungkan tuk mandikan atau tukar pampers..mmg melampau...!!dorang bg ubat batuk ker..??berani betullah dorang tuh..!!

iena x penah lagi kena mcm ni..parents antar sehari je..tapi yg iena tahu selalunya klu sehari kita mmg ada hak tuk ambil duit kita balik..bergantung plak pada pengusaha..sama ada dia nak pulangkan semua atau separuh..tapi better pulangkan semuakan..x kan nak kaut untung ngan cara mcm tu lak...

alamak mama terpanjang plak...
geram sgt nih...!!

hatiberbunga said...

ciannya bb twins tu..
tu baru sehari je adik amy antar kt situ.
dah camtu dorang buat. agak2nya klau sebulan? 2 bulan? x dpt la saya nk gambarkan.. mau nyer x sedey tgk org lain wat anak kita yg kita tantang bagai minyak yg penuh tu, gitu!

saya ni x reti nk nasihat.. sbb lum ada pglmn antar anak kt nursery.

tp kan.. saya rasa, better la carik tmpat lain n mintak balik duit tu cam kawan2 lain suggest. xmo bagi balik duit deposit rm50 sorang tu pun, xpe lagi la kot. tp baki rm500 tu, byk sgt la klau nk dilepaskan gitu je kt org camtu..

eRiNsZ said...

emm erin raser lak..
cuba tyer bebetul kat nursery tu,

better ckap dgan ownner..

klo nak stay lag kt nursery tu, kne ckap baik-baik... cam buat cmplaint or citer hal sbnar..

tp klo dah tak nak antor.. bleh ckap garang-garang heheheheh..and mintak pulang balik duit..wink(^_^)

tp klo nak g kne ar mama tisya tmankan...
as pnguat smangat..
ibukan kekadang emo sikit. Anak 1st lak tu..

Mama Safiyyah said...

kak,

mungkin susah sikit nak cari pengasuh sebab twins kan......tak ramai org yg sanggup...alangkan nak cari utk jaga sorang pun susah, ni plak twins.....

kat area tempat keje adik akak tu takde nursery ke? kalau dekat tempat keje, lg senang rasanya, boleh jenguk2 kan.....

macam mama, amik maid je, sebab senang boleh buat keje umah sama...tu pun kesian maid tu kdg2 tak menang tangan melayan....belum twins lg tu.....

apa pun, akak cakap adik akak tu, jgn sekali2 rasa terbeban ngan kehadiran twins...tu rezeki berlipat ganda tu,....mama teringin nak twins tp tak dpt2.... :-)

insyallah, ada rezeki anak2 tu nanti....ini cuma sikit dugaan tuhan nak test kat the new parents, besar ganjarannya insyallah

shiemz said...

Weh, bat report arr..bahaya wei... sian budak2 lain yg kat situ.... Even adik hang x hantar tapi nasib budak2 lian kena pikir tu... Report kat jabatan kebajikan masyarakat... Sebab dak opis aku penah kena skali kat sentull ade org bat report then derang bat serbuan... huhuhu.. naya..naya...

kakngah said...

huhuhu!! ini lah major problm pd mommies yg bekerja. samada nursery or bbysitter.. dua2 ada pro & kontra. kdg2 nasib pun main peranan. yg penting,jgn emo handle perkara ni. mereka tdk terasa, kita tak mkn ht... jgn krn ego org dewasa, ank kecil jd mangsa...

Anonymous said...

salam

seriau dgr citer amy nie..

pendapat daku.. Resit/ dokuemen ada kan semua ada kan. Kalau term dia kata leh refund, okelah. Tp try jelah, mintalah secara elok.

Kalau betul dia buh smthing..kasi ubat tido ker.. Leh buat report kat Biro Aduan Pengguna. Kasi gentar sikit kat nursery tu.

APApun yang penting bb selamat.. nasib baik br sehari.

~dla~

mama zharfan said...

adus..i dgr pun sebak plus geram jugak dgn nursery tu...yupp..better hati2 pilih nursery..
i alhmadulillah letak my baby kat nursery owned by my bestfrined (close sejak sek randah-univ)..
dulu sblm dpt tmpt kat nursery tu, i rela bwk my baby dtg office (masa tu umur baby 2 bln lebih)...sbb i memang susah nak trust org/nursery..
so suruh adik u cari nursery yg based on recommendation org yg kenal..jgn main letak ajer..
and about the deposit+ yuran, boleh dpt bali, minus one day charge tu...mintak jer elok2..kalau dia tak nak refund, ckp u nak filekan claim kat tribunal pengguna..memang akan dpt balik..

zura@iwan said...

sedih lak aku dgr...dh la twin kan bb tu..ishhh risau tul...kalu bleh cari la bbsitter sng nursery ni mmg arr ramai depa nk jaga kan....tp tu la kite bg duit bkn x bg kan...hmm psl duit tu minta la diorg refund juga...br shari je...

zh-ena said...

minta blk duit tu sbb baru jea jg sehari kan..klu tak bg haram kan ajer duit yg diorg tu amik


try cari pengasuh yg dekat ngan umah la..cari plan2 dulu mesti jumpa gak nnti

Diamilikku said...

emy, jgn hantar nursery..for the time being hantar umah mother u dulu..pastu try cari baby sitter..nursery memang tak akan jaga dengan elok...sebab terlalu ramai kanak2...and dah banyak kes dengar nursery bagi ubat tido nak kasi baby tido...pelan2 usaha cari baby sitter..kay..setiap masalah ada penyelesaiannya

** Perfect Love ** said...

mm sedihnya dgr..
sy pun ade pengalaman hantar anak ke taska masa 2 bulan
mmg sedihla..
masa ambik dia hari pertama.. meleleh2 air mata sy. sarung kaki / stokin dia leh dipakaikan kat tgn.
mmg kesian sgt.. dgn anak sy mata sampai bengkak2 mungkin banyak nangis.
Waktu tu pun rasa macam nak berenti keje. tp byk bersabar la. Alhamdulillah.. bila dia dah setahun setgh ni.. rasa ok dia dok kat taska. byk dia belajar kat taska.

Pendapat sy, kalau baby tu mmg kurang sesuai letak kat taska sbb crowded. Tp bila dia dah masuk 1 thn lebih tu.. should be hantar dia ke taska sbb dia akan byk belajar.

een said...

erm..sedeynya..awat cepat sangat bg duit jaga nursery...tapi cuba minta pertimbangan agar dpt di pulangkan sebab baru sehari kan jaga..pastu kalu adik berkemampuan carilah maid ke..atau pun jika suami mampu tanggung perbelanjaan rumah dan semua baik adik berhenti kerja n jaga baby sendirik..
saya setakat nie alhamdulilah la hantar anak2 kat nursery selamat n sihat..kekdg kita jangan sangka semua nursery tu tak baik untuk baby n hantar kat pengasuh lagi ok..semua tu ader pro n kontra nya..saya dulu pernah hantar anak kat pengasuh..tapi byk tul kerenah nya..pastu saya lak kena amik cuti EL sebab pengasuh asyik nk cuti, anak saya lak tah..la..byk lak komen nya..pastu yg tukar kat nursery.Pada mulanya takut gak sebab dgr org kata hantar kat nursery nie macam2 la...tapi alhamdulilah setelah hantar kat nursery kat rumah ok semuanya dan hati saya pun tenang..kalu dulu byk pendam air mata ja..

lia said...

kalau hntr umah mak erin tp amik maid utk tolong skali mama erin jaga twins tu amacam? atleast xde la mama erin penat sgt n maid xbrani nak buat bukan2 kat anak kecil 2...

semoga Allah permudahkan urusan ini... amin..

Mamamanja said...

hah, lupa lak aku nak bg kat ko link bondamama yg adwan tu bg kat ko... yayasan pembangunan nur hikmah tuh. ko leh suh adik ko tengok2 kat web tu leh cari bondamama kat kawasan umah dia

leadleedeea said...

letak ubat tido? biar betul...tak baik nye diorang buat kat bb macm tu...lead takder pengalaman bab2 nursery or pengasuh...just doakan semuanya akan baik2 je...k?

CaMaRPuTiH said...

cari pengasuh la. nursery ada yg ok tp kalo dh bkn rezeki nk jmp yg ok kan? kita anak mak jaga jdnyer tak reti sgt nk kata apa...

MuMMy 2 Haqq said...

rileks..jgn berenti keje dulu..cari slow2..insyaallah jumpa..x semua nursery x bagus..

tapi terukla nurseri tpt dia htr tu..

nurshah80 said...

terharu nur baca cite mamatisya .... agaknya sbb ni la hubby tak kasi nur kerja. kalau gaji husband adik mama tu cukup suruh la jaga twin sendiri, lagipun husband dia kan selalu outstation, mmg dilema .... kawan nur anta umah pengasuh depan umah jer ada satu hari tu amik pipi dia lebam katanya jatuh dr walker .... cam tak caya tapi nak wat cam ner dh tak de tpt lain and terpaksa kerja.
ada satu tpt pengasuh ni dia mmg bagi ubat tido kat ank2 pengasuh ni pengakuan ank dr pengasuh tu sendiri. kengkadang nur yg takut dengar cite2 ni. tak de perasaan tul la dia org ni.
cari rezeki tak ikhlas kan mama? ank2 kita yg jadi mangsa.

Manjaku said...

Pendapat kimm ler... Hantar kat tempat lain. PAstu minta balik duit tu! Rasanya dia hanya bo ambil RM 50x2 jer! Kalo tak silap! Tp, katakan kalo tak ada apa2 perjanjian tetang pembayaran tu... boleh ambil semua. Ugut dia sikit, kalo tak mahu pulangkan. Cakap kita akan buat aduan kat JAbatan Kebajikan MAsyarakat! Nursery nie akan takut sikit dengar Jabatan Kebajikan MAsyarakat nie! Coz, takut kena tarik balik lesen! Untuk ambil maid tu... rasanya tak sesuai ler... Coz, nanti dia jaga sorang2 kat rumah. Lagipun confirm ker kalo ambil maid boleh jaga! Lain ler... HAntar rumah mak dengan maid sekali! At lease ada orang pantau! Ataupun hantar kat tempat lain. Tempat yg betul2 rasa ok.

mama_umar said...

feel sorry 4 ur sister & bb..xper2..seb baek sehari je diorg buat kije jahat tuh, klu akula..dah amuk abis dah,heheheh..insyaAllah aku doakan agar dimudahkan urusan ye..

AyuArjuna BiGoshh said...

nursery dan pengasuh ada baik dan buruk....so kena check betul2.

saya pernah hantar anak ke rumah pengasuh....n saya nampak dari cara first time masa hantar die dah cam berkira psl duit..ok tu takpe...lps tu siap die pesan nak amik anak kena inform tak boleh terus dtg...so saya heranlah...so nak dijadikan cerita satu hari...saya pergi waktu lunch...ketuk2 rumah tu banyak kali...n then anak pengasuh tu buka..anak saya katanya tengah tidur..tapi yang paling terkejut ada seorang budak lain baya anak saya tengah pandai merangkak..mulutnya tengah menghisap ibu jari suami (pengasuh tu)..n suami pengasuh tengah duk sibuk baca suratkhabar..saya tengok kejadian tu ...sakit hati gila walapun itu bukan anak saya tapi die tetap budak yang tak seharus diperlakukan begitu...that's is the last day saya hantar anak n saya siap komplen psl pengasuh tu pada jiran die...n i sound dah pengasuh direct...

Lady Qay said...

nurseri tu kt mn?
sy pnah ddk dkt bts dulu. n tahu keadaan kt situ cmna..hrpnyer ur cs akn dpt pnyelesaian yg baik...mmg risiko kita ni nk hntr ank ke nurseri...ikut ht mmg rs nk brenti jer...

~sall said...

nursery dan pengasuh ada baik dan buruk....so kena check betul2.

cuba2 la sembahyang istikharah.mudah2an Allah beri pertunjuknye ye.

~ana~ said...

kak erryn,

adik akak duk desa petaling tuh kat mn?kat area apartment umah saya tu ke? kat apartment umah saya tu ada nusery, org luar pun bleh hntr anak situ(try tanya afne ok x nursery tu..dia hntr hana kat situ)...

kalau nak cr pengasuh, kat kg malaysia tambahan tu ramai makcik2 yg baya2 mak kita jadi pengasuh..situ pun ok gak..

CuTeMiUt78 said...

eemm... kesiannya.. la hai..
tapi tu la.. nak taknak terpaksa gak kan.. apapun kena tawakal je la.. semoga dipermudahkan segala urusan tu.. :D

cIk pEnNa said...

eiii jahat nye!
sian baby..

hmm..mcm anak sedara sy..akak sy anto g umah org..
umi tuh jaga dia dr kakak pas pantang sampai la umo 3 taun..

baru bulan lepas dia g ke nursery..

aishh..x patut betul tau nursery tuh..
nasib baik dpt rm450 tuh..

Delimasari said...

nursery ni nak duit je...
kena berhati2 kes mcam ni.
sian adik awk..
nak g keje pun xsenang erkkk.
harap dpt bersabar

CatlinaFly said...

hmm..cian adik u...tp mmg ade kes nursery bg ubat batuk utk bg baby lena so diorg senang jaga kuang asam sungguh!dahla budak kecik ni kidney n liver tgh develop....takut rosak buah pinggang n hati je sebab dua organ tu yang akan nyahkan ubat2 tu dari bdn....sedangkan baby umur sebulan ,doktor pun tak berani bg ape2 ubat tau...

kalau dpt pengasuh ok gak kan..yg jaga anak kite je..tak jaga ramai2..betul2 tulah dilemanya ibu bekerja..mujurlah kami dpt pengasuh kat belakang umah je..pastu rasi pulak dgn e-ein..kalau e-ein antar umah tok dia, pengasuhnye rindu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...