Followers MamaTisya

Monday, January 22, 2018

tips goreng sotong celop tepung rangup


hah nk share la ngan uolssss tips ni....kot ada yg nk goreng sotong celop tepung kn
sebab sebelum ni aku goreng sotong celop tepung tp tkde bersalut mcm ni...
melainkan guna tepung magik tp tepung magik dlu bli kt kedai bakeri kwn aku,
 skarang dh tutup...lps tu aku ada guna tepung tempura ..
tk menjadi juga..kiranya tk bersalut tepung tu ngan sotong...pastu mcm liat


kalini menjadi mcm yg kt kedai...cantik je hasilnya....bangga kejap haha
dh la bersalut, rangup & sedap plak tu...hah kemain puji diri kn haha
aku tk brp suka sotong celop tepung ala2 mcm cekodok tu kalo mkn kt kedai sbb byk tepungnye hehe
kalo yg mcm gini sukaaaaaaaaaaa


ni hah aku guna kanji jagung cap giant...kanji jagung sama ek ngan tepung jagung??
sbb aku cari kt rak tkde plak tulis tepung jagung..yg jumpa kanji jagung hehe
so aku beranggapan sama la  sbb baca kt pek tu tulis ada rangup222 haha
1 pek tu rm 1.60 ke rm 1.80 gtu la


sebelum gaul ngan tepung jagung tu, korang kena make sure sotong tu kering, 
nanti kalo basah berair nanti bersalut ngan tepung , die melekat2 tk jd mcm dlm gmbr ni
tk perlu celop dgn telur...just gaul ngan tepung jagung je
tk ltk garam pn sbb slalunya sotong celop tepung cicah ngan sos thai
tp kalo nk ltk garam skit terpulang la

A post shared by Amy Aril (@mamatisya) on


lps tu panaskn minyak dlm kuali, makesure minyak panas btul2 tau br goreng sotong
tp hati2 juga sbb aritu sotong meletup..fuh terkena percikan minyak

korang ada tips tk tkmo bg sotong meletop???
kalo ada..jgn lupa share kt komen ye...so slamat menggoreng sotong celop tepung
bila mkn rasa mcm mkn kt kedai yg dkt pantai sambil di tiup angin gtu...kemain kn :)

7 comments:

  1. saya selalu pun tak jadi goreng sotong. jadi malas pulak padahal anak2 suka. boleh cuba la cara ni

    ReplyDelete
  2. tepung tu kena letak garam tak? sbb kan jd tawar tasteless plak..
    so far lom pernah try lagi..mkn kat kedai jer tp mahalllll

    ReplyDelete
  3. Makan kat kedai pun jarang2 jumpa yang jadi.
    Ada yang macam jemput2 aje.

    ReplyDelete
  4. Kak Sue suka sotong celup tepung, tapi tu bab nak menggoreng tu yang takut tu.. hahaha..

    ReplyDelete
  5. Sha suka sotong celup tepung nie.. Thanks share sis..

    ReplyDelete
  6. sotong celup tepung amy cantik bsalut selalu kita bt x cantik cani

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...