Followers MamaTisya

Friday, October 30, 2015

Travel Cooker mudah dibawa bila holiday :)


aritu masa aku pegi holiday Genting Highlands
aku bw travel cooker ni...rmi yg tanya mana bli
actually ni aku pinjam FIL punya sbb die slalu travel
FIL bli kt jepun ..kt kl ni aku tk pernh nmpk
tp hubbyku kata pernh tgk kt DIY...so sila la survey2 ye uolssss
mudah sgt utk yg suka travel , if nk jimat bole masak guna travel cooker ni


dlu aku pernah bw travel cooker ni time honeymoon kt langkawi...bole bc link kt bwh


ni antara bekalan yg aku bw utk 3 hari 2 mlm
mmg jimat la sbb kt puncak genting tu smua makanan mahal


ni dinner  1st day smp...masak ayam rendang


nasi tu siap pack 1 pot 1 plastik..senang kn
utk 2x dineer & 1x lunch


nasi ni cukup la utk 3 org..tisya xmkn nasi sgt...mkn roti or biskut tkpn maggi


ni bfast sebelum main snow ...layan roti ngan tuna mayonis


lps dh penat main snow...blk bilik lunch...menu ayam masak kicap


ni plak menu dinner...ayam kurma

jimat uolssssss ....sbb stay 3hari 2mlm....kalo blk ari tkpe la 
cz bli bekalan tk smp rm 50 pn ...kalo mkn kt puncak Genting Highlands skali mkn dh brp kn :)


**bkn smua tmpt akup holiday bw travel cooker ni
stakat ni baru 2 kali guna...masa honeymoon langkawi dlu 
sbb nk romantika so masak mkn kt bilik lg best
yg kt Genting Highlands ni makanan mahal sbb stay smp 3h2m
kalo holiday biasa yg tmpt senang cr makan ...mmg JJCM je :)
melainkan masa bercuti ke korea & london mmg bawa juga bekalan 
sbb kt sana ada peralatan masak lg pn menu kt  korea tk smua org bole telan
kalo takat sehari 2 ok lg...kalo seminggu rsnya tidakkkkkk haha

13 comments:

careno said...

Tak pernah travel bwk bekal makanan... sbb niat kalau travel mesti nak mkn makanan setempat... tp nice sharing sbb utk save budget mmg perlu sgt ni...

Mama Zharfan said...

i memang jenis tak bwk bekal mknn kalau travel..
tp may be kalau jd gi jepun..nak kena bwk all these stuff...sbb mcm pyh kot nak cari mknn kat sana/pricey

Nad MamaZN said...

saya klu g travel mana2 selagi bleh bajet utk makan2, bawak gak bekal.. dpt cover 1st day sampai mlm pun dah ok dh. jjcm tetapppp jugak pegi haha!

Iela Fazielah said...

bagus la..... xpernah terfikir...

Wa said...

Memang berguna sungguh travel cooker ni. Wa dulu beli kat satu restoran kat Shah Alam. Memang masa gi Jepun , sekali je makan kat luar.Yang lain masak sendiri. Tpi sekarang ni bawak rice cooker kecik..sebab anak2 dah kuat makan..tak cukup masak nasi dalam tu. :)

el said...

saya sokong...makanan kt GH tu mmg mahal..dulu p ms honeymoon berdua xpelah..skrg anak dah ramai haruslah bw periuk ajaib mcm ni
mmg berbaloi n jimat kan

Sharinginfoz said...

senang betul ada benda alah ni..

Ruzana Ibs said...

Assalamualaikum
Salam ukhuwwah.
Ada jual kat DIY ye? Nak pi cari lah. Nampak praktikal.

Btw, sedap tak lauk pauk Adabi yang dalam tin tu?

mama tisya said...

wsalam ruzana...husband penah nampk la ada jual kt DIY..try la tgk nanti..saya pn tk pasti...yg lauk dlm tin adabi tu sedap juga especially yg rendang ayam...yg masak kicap tu brand lain lupa

Julia Johari said...

terbaik kak, bawa travel cooker tu sgt membantu, julia suka tau teknik jimat macam ni, puas hati dapat makan dalam bilik kenyang2 pastu boleh terus join aktiviti mcm2 kt luar kan...terjaga dari segi kebersihan...great!

- dieyana - said...

bagusnya travel cooker nih!

ermm..nmpk sedap rendang ayam tu..mls la nk masak beria...bukan selalu nk mkn rending..sesekali teringin, bleh je nk try yang dlm tin ni...

Azura Aziz said...

ohh nk kena carik jugak ni.. sbb plan nk g travel.. susah btul nak buat bubur utk zhafran..

kayyana said...

wahhh.. jimat ni.. bgus ni bleh jadi panduan kan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...