Followers MamaTisya

Friday, July 19, 2013

resepi Ayam Percik Kuah Putih Style Klate


ok arini nk share resepi
  ayam percik kuah putih style klate
even dh ada geng aku yg dh try masak
cz aku dh share resepi thru whatsapp....
tk nyempat2 tgu aku update kt blog:-p

**resepi dr mamaku......mmg terbaeeekkkk dr ladang...:)
tu psl tiap kali Ramadhan, menu wajib bila blk "kampung"
mesti ada ayam percik kuah putih style klate

Bahan-bahan:

2 ekor ayam (24 ketul)
10 ulas bawang putih-dikisar
2 biji bawang besar-dikisar
2 batang serai-dikisar
sedikit halia, asam jawa & belacan
1 senduk tepung gandum
3 paket santan
garam/gula

**sukatan adalah utk 2 ekor ayam...if korang buat kurang dr ni..sila pandai2 adjust sukatan bahan2 lain tu ye

**ayam perap dlu..then buat kuah sementara tgu ayam diperap lama skit




masak ayam percik lebih mudah
 dgn menggunakan pemanggang ajaib
so saper yg tkde lg sila bli cpt:-p
utk yg tkde pemanggang ajaib..
bole la guna oven tp kena pandai2 adjust suhu ye


Kuah Putih 





cara-cara:-

1. blend smua bahan2 kisar (bawang besar,bawang putih, serai, halia, belacan)...tuangkan ke dlm periuk..tp sebelum tu di bahagi skit utk perap ayam

2. masukkan santan 3 paket...means 3 biji kelapa..ada jual kt pasar slalunye santan paket ni...tp kalo korang tk jumpa bole je guna santan kotak tu...tp lg sedap guna santan paket....

3. masukkan 1 senduk tepung gandum dikacau dgn air smp sebati....

4. sedikit asam jawa...

5. masukkan tepung gandum & asam jawa td ke dlm periuk..

6. kacau hingga mendidih...masukkan gula & garam secukup rasa...siap part kuah..


Panggang Ayam


cara-cara:-cara-cara:-

1. bersihkn ayam dan diperap dengan bahan kisar td ...sementara tgu ayam diperap kita buah kuah kt atas tu

2.gunakan pemanggang ajaib utk memanggang ayam....aritu 2 ekor so nk cpt siap, kena la guna 2 pemanggang ajaib..

3.bakar hingga ayam lembut dan nmpk kekuningan

4.tuang sedikit demi sedikit kuah putih td kt atas ayam

5.biarkan seketika..bila nmpk dh bersalut kuah ngan ayam, bole la matikan api

6. siap utk dihidangkan



kuah yg lebih bole di cicah lg semasa dihidangkan...
kalo ada lebih lg bole wat ikan percik plak...:)

selamat mencuba...


**ada yg tnye tk pedas ke...mmg  ayam percik kuah putih style klate ni tk pedas
kalo nk pedas tambah cili boh...so kuahnye akan jd oren
bole tgk resepi di bwh , if korang nk pedas

15 comments:

Cik Aann said...

huhu..saya nak beli pemanggang tuuu..huhu

Nasi Lemak Ikan Aye

amiey lee said...

Aduiii bila la aku bulih start masak balik ni..rinduuu

Nad MamaZN said...

Ooo xpedas...
Kene tambah cili boh kalu nak pedas
Ok noted! :)

el said...

kat umah ada pemanggang ajaib..mil baru je beli..tgk gayanye kena beli 1 lagi hahaha

kena try ni..sbb xnah rs lg kuah putih...

Sidratul Muntaha said...

so far aku belu lagi minggu ni msk guna pemanggang ajaib tuk special menu
huhuuh...

zarena heeney said...

thanks amy kongsi resepi
mmg mencari resepi nie

Mama Zharfan said...

thanks amy!! me dh bookmark!! esok lusa nak try!! :)

radziah AR said...

dah banyak kali buat resepi ni, sejak tgk kat blog mamatisha. rasanya tahun lepas lagi kot...en. suami kata sedap resepi ni.
terbaik lah amy!

Mama Zharfan said...

ok...ari ni or esok me nak buat ayam percik ni hehhehe

Mama Idlan Irsyad said...

wow, sampai 2 pemanggang..hehe.. yg tepi dapur tu apa? tempat letak rempah ratus ek? menariknya.. beli kat mana?

mama tisya said...

Mama Idlan Irsyad...ye tmpt ltk rempah ratus..lama dh mama kita bli kt cosway..dh lebih 20thn

Nad MamaZN said...

Kak amy, bahan perapan utk ayam ngan utk buat kuah tu sama ek? Means kena bahagi 2 la ye bahan kisar tu?

lilieyz said...

sedapnya ayam percik putih..dah lama tak makan...Saya pun memang suka guna pemanggang ajaib ni sebab cepat je masak.

Nor Lailee Ahmad said...

Terima kasih...

Ibu Lala said...

Say pun ada dua pemanggang ajaib ni. Satu yg besar satu yg kecik. Senang kan. Tpnya yg besar tu x boleh ceraikan setiap pan tu. Leceh kalau nak basuh. Brand vantgae tp bukan vantage ori la.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...