Followers MamaTisya

Friday, April 12, 2013

info vacation Legoland Malaysia




sorry ye kwn2 yg dk tnye psl entry ni
so arini aku dh siapkn khas utk kwn2 yg nk pegi LEGOLAND MALAYSIA 
ni based on our experience ke  LEGOLAND MALAYSIA 
pd 14 December 2012 (time cuti sekolah)
diharap info ni dpt membantu sedikit sebanyak
utk korang yg nk p  LEGOLAND MALAYSIA 


Penginapan: kami stay kt rumah makcik aku so dh free disitu...tp kalo korang nk stay bole refer http://www.legoland.com.my/Plan/Accomodation/ ........tp if korang nk budget, aku suggest stay tune hotel,danga bay JB ...kt sekitar tune ada gk hotel budget......tkyh dok otel mhl2 cz korang akan seharian kt LEGOLAND MALAYSIA tu.....stakat nk tdo je amik otel murah2 je......tp kalo korang nk yg mhl2 gk terpulang la....kalo nk tgk bilik tune yg pernah aku stay time pi USS dlu ...bole bc entry http://mamatisya.blogspot.com/2012/02/tune-hotel-danga-bay-johor.html
Tips: kalo korang nk lg murah stay kt  tune hotel,danga bay JB...sila booking lg awal...cz kt sini konsepnye lg awal booking lg murah...



Minyak/Tol/Mkn@JB: dr kl-jb-kl lebihkurang rm100 (minyak)rm 90 (tol) lebih kurang depend pd kete apa korang pki...mkn tu ikut budget korang la kn....aku save sbb stay kt umh makcik aku....


TIKET Legoland: rmi yg ckp tiket legoland mhl...tp kita kena tau mcm mana cara nk dptkn harga tiket murah....time aku pegi lastyear , aku guna voucher 35% dan kids go free dutchlady......pegi seramai 5 dewasa 2 kanak-kanak2 & 1 senior citizen

utk voucher 35% terhad utk 4org shj ..........so aku guna 3 dewasa & 1 senior citizen (rm 273+ rm 71.50 = rm 344.50) and guna kids go free-byr dewasa bdk free (rm 140x 2=rm 280) total rm 624.50 jimat sehingga rm400++ dr harga asal  rm 1030 tp promo yg aku guna ni dh abis smp mac 2013...korang kena try search la mana nk dpt tiket murah lg...aritu tk silap ada terbaca bli MAMEE & NUTRIGENT bole dpt diskaun...cuba korang cr kt super market...kalo tk, korang bli online kt website legoland.....bole dpt 20 % diskaun dgn syarat korang booking awal seminggu or lebih dr date korang nk pegi..... klik http://www.legoland.com.my/Tickets/
Tips: kalo korangguna voucher ni, mmg kena redeem kt kaunter ari korang pegi...so kalo nk elak Q pjg kt kaunter..pegi awal..tklama pn Q...aku aritu smp 9.45am...mmg tk pjg pn....



GAMEbyk game korang bole main...ada utk kanak2 & org dewasa...certain game ada had umur tp if naik dgn org dewasa ok...cuma kalo pegi time cuti sekolah mmg pjggggg Q so hrp bersabar utk tgu turn ...tp aku aritu smp awal pg so tkde la lama kena beratur...so dinasihatkan if pegi time peak season kena p awal pg tau...korang bole refer Visitor Info

 
Tips:ada 7 zon...mesti korang akan lalu smua zon...so tkyh riso kot2 tk smp kn..kalo dr entrance if korang pegi ngan anak2, sila ke arah kanan dlu cz byk game utk bdk2...if korang pegi ngan kwn2 & org dewasa better pegi ke arah kiri dlu...


PAKAIAN/KASUTpilih bj & kasut yg sesuai cz korang akan byk berjln..pki bj yg serap peluh....tkyh la nk bergaya sgt ngan aksesori....kasut jgn pki high heels.......kalo bole sport shoe , sandle or crocs...aku aritu flat shoe tp tktau naper sakit gk kaki...mayb sbb kasut baru kot...rs nk tercabut kaki :-p utk bdk2 kecik tu standby la extra bj ....payung & topi mesti bawa...panas uolssss :) tp kalo tk bw..kt sana ada jual cuma regenye sila sedia maklum mhl ye:-p






FACILITIES: surau  ada disediakan ...kalo nmpk patung lego ala muslimah mcm gmbr kt atas tu..sure kt situ ada surau....toilet pn  bersih & berekon......tmpt mkn pn byk..........pilih je mana korang suka...aku aritu mkn kt PIZZA MANIA cumanye water cooler tkde so sila la bw air mineral sorg 1......pandai2 la cover...bkn tkleh bli dlm tu...tp regenye korang phm2 je la kn.....makanan pn kitorang bw gk ...pg tu makcik aku bekalkn bihun goreng...lps tu kitorang bw biskut & kopok2 tp cover2 la...kosnye rm 58 ...if korang nk kuar & mkn kt mall of medini pn ok ..diorang akan cop bila korang kuar and bole msk blk..tp kitorang mls nk kuar cz jauh jugak...so mkn kt dlm tu je la...harga hrp maklum je la kn..tkpela skali skala.....





SHOPPING: kalo korang nk bli souvenir dlm LEGOLAND MALAYSIA bole la tgk dlm  The Big Shop ni...lg satu kt  The Brick Shop......lokasi kt mula2 pintu masuk...tp kt stiap zon ada shop diorang gk...korang siapkn duit je....aku mmg tk shopping apa sgt pn ...cz bila tgk rege tu rs mcm mhl sgt...tp kalo korang mmg kaki shopping sila kn....aku just bli FM,keychain je...lebihkurang rm 50



grand total  = rm 900++

**grand total tu utk keseluruhan.....kalo aku berdua ngan tisya kosnye dlm rm250 (tiket+mkn+souvenir)




overall LEGOLAND MALAYSIA best utk yg ada anak2 sekitar umur 3thn ke atas cz mainan lego ni dh sinonim ngan diorang...kalo yg bwh 3 thn kesian la bkn apa...kt sana cuaca panas ......kn bdk2 kecik ni maunye meragam...tisya aritu nasibaik ok cz die demam sehari b4 ke legoland ...aku pn riso kn spoil mood tp mmg dh stanby ubat gk...alhamdulillah ok cuma dh ptg tu die dh kepenantan so tdo dlm stroller......yg penting die happt sgt sbb dpt naik roller coaster org dewasa....

time aku pegi tu cuaca tkla panas terik tp bahang...and belah petang hujan...tp kami sempat main byk game bole dikatakn 95%  kami main sbb kami smp awal pg...so dr 10am smp 7pm kt dlm tu....kalo ujan lbt smua game akan stop....legoland ni sesuai utk bdk2 cz byk mainan...tp kalo yg tkde anak or dtg ngan kwn2 pn ok gk cz game utk dewasa pn ada...tarikan utama aku rs kt zon MINILAND...yg zon lain2 tu bg aku mcm biasa cuma diorang deco guna LEGO tu yg special....

so kwn2 yg akan pegi.....happy holiday.....kalo tnye aku akan pegi lg ke tk...aku prefer pegi USS lg dr LEGOLAND MALAYSIA tp kalo ada tiket free legoland insya allah akan dipertimbangkan .....lgpn hubbyku aritu tk dpt join kn...kot2 die nk ajk pegi ke...hehehe


jgn lupa posing kt sini time pegi & blk...hehehe
kalo korang pegi bkn time peak...sure tk sesak sgt
so nasihatku if p time peak kena smp awal mcm aku 9.45am smp..
pintu buka 10am...kul 7pm baru kuar...mmg sakan la dlm tu...hehehe



kalo ada apa2 soklan nk tnye.........tkpn bole email gk , kot la tkmo tnye kt sini....amyryna@gmail.com..mn yg aku tau, bole la tlg....so bg mereka yg terlps entry vacation Legoland klik link berikut:

http://mamatisya.blogspot.com/search/label/vacationLegoland

mesti baca Tips before pegi LEGOLAND MALAYSIA..................... klik http://mamatisya.blogspot.com/2012/12/tips-sebelum-pegi-legoland.html

7 comments:

Nana said...

Sgt membntu hehe

eeda haziq said...

teringin nak pergi tpi jauh sgt.. mungkin suatu hari nnt .. :D tq bg info..

cik chinta said...

x spi lg.

::NureeN:: said...

wahhhh... thx amy..
nureen bleh plan nih..
cuma nk tgu emir besar ckit..

Ibu Lala said...

Hari tu sy pegi pun dpt tiket free utk budak2. So byr utk dewasa dlm 600 je. Berbaloi sgt. Mmg best la pg sini. Wpun tiket mahal tp mcm mcm menan boleh main. Mmg spend seharian kt situ. Blk hotel rs cam nk tercabut kaki. Penatnye tuhan je yg tahu.

Hr tu sy stay kt hotel selesa. Byk hotel kat situ. Harga x sampi 200 pun satu mlm. Selesa la jugak. Anbik family room.

Nad MamaZN said...

Entry yg sgt berguna
Nnt nak p wajib saya klik sini semula :)

mamaRIFQY said...

bagus entry ni..rajin kak amy! bile la agaknyer na dapat ke sini...ingat nak tggu iqy besar..tapi ade bb kecik lak ni..so means kene tunggu baby kecik ni beso...ohh..kang tetibe ade bb kecik lagi camnoo????

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...