Followers MamaTisya

Tuesday, November 30, 2010

resepi kuah laksa KLATE


entry ni khas utk suzie @ mama zharfan
cz die ngidam nk mkn laksa klate
nk tgu blk msia lmbt lg katanye cz die nk mkn mak die buat
so die kt UK nk try buat la tp katanye nk guna spaghetti ganti laksa
so die ada tnye psl resepi kuah time aku update entry LAKSA KLATE
so ni nk share resepi my mum



bahan-bahan utk kuah laksa

  • 1kg++ ikan kembung (2-3 ekor yg sederhana besar sizenye)
  • 1 kg santan (1biji kelapa)
  • 1 sudu lada hitam
  • 6biji bawang merah (3biji)
  • 4 biji bawang putih (2biji)
  • 1 inci halia
  • air secukup nya
  • garam
  • asam keping
  • gula
utk ulam2
  • daun kesum
  • bunga kantan
  • kacang panjang
  • timun
  • tauge
  • sambal cili (blend cili kering+garam)

ikan tu kena rebus semalaman...asingkn tulang just amik isinye saje utk di blend bersama bawang,halia & lada hitam...lps tu masuk kn dlm periuk bahan2 yg dh di blend td...masuk santan ....lps tu ltk kt atas api kacau smp mendidih...masukkan garan & gula secukup rs...kalo nmpk pekat tmbh air secukup...kaco lg smp mendidih..siap utk dihidangkan...


**anggaran kuah di atas adalah utk dihidangkan utk 4kg laksa......so kalo just nk buat skit je sila tgk yg dlm kurungan yg aku highlight color merah tu ye...:)



so slamat mencuba ye..nanti dh cuba share ye...
kwn2 yg lain yg nk try pn bole...


arini entry aku psl makanan saje :)



9 comments:

  1. thanks yer amy@mama tisya...nanti me nak try buat :)

    ReplyDelete
  2. wahh nnt bole try gak nih.. ila suka gak mkn laksam. hehe..

    ReplyDelete
  3. kita penah wat
    tapi dia nye laksam tu
    kita pakai yg laksa halus tu
    leceh nk wat
    laksam yg mcm kuew tiow tu

    ReplyDelete
  4. aku mmg suke mkn lakse kelate nih,lagi pekat kuah die lg ummph!

    ReplyDelete
  5. wah..mcm sennag jer...nk cubelah...he he he

    ReplyDelete
  6. wah siap bagi menu ni, nanti leh la kita try pulak...TQ amy

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...