entry ni khas utk suzie @ mama zharfan
cz die ngidam nk mkn laksa klate
nk tgu blk msia lmbt lg katanye cz die nk mkn mak die buat
so die kt UK nk try buat la tp katanye nk guna spaghetti ganti laksa
so die ada tnye psl resepi kuah time aku update entry LAKSA KLATE
so ni nk share resepi my mum
bahan-bahan utk kuah laksa
- 1kg++ ikan bole guna ikan kembung/ ikan sardin (2-3 ekor yg sederhana besar sizenye)
- 1 kg santan (1biji kelapa)
- 1 sudu lada hitam
- 6biji bawang merah (3biji)
- 4 biji bawang putih (2biji)
- 1 inci halia
- air secukup nya
- garam
- asam keping
- gula
utk ulam2
- daun kesum
- bunga kantan
- kacang panjang
- timun
- tauge
- sambal cili (blend cili kering+garam)
ikan tu kena rebus semalaman...asingkn tulang just amik isinye saje utk di blend bersama bawang,halia & lada hitam...lps tu masuk kn dlm periuk bahan2 yg dh di blend td...masuk santan ....lps tu ltk kt atas api kacau smp mendidih...masukkan garan & gula secukup rs...kalo nmpk pekat tmbh air secukup...kaco lg smp mendidih..siap utk dihidangkan...
**anggaran kuah di atas adalah utk dihidangkan utk 4kg laksa......so kalo just nk buat skit je sila tgk yg dlm kurungan yg aku highlight color merah tu ye...:)
**anggaran kuah di atas adalah utk dihidangkan utk 4kg laksa......so kalo just nk buat skit je sila tgk yg dlm kurungan yg aku highlight color merah tu ye...:)
so slamat mencuba ye..nanti dh cuba share ye...
kwn2 yg lain yg nk try pn bole...
arini entry aku psl makanan saje :)
kwn2 yg lain yg nk try pn bole...
arini entry aku psl makanan saje :)
thanks yer amy@mama tisya...nanti me nak try buat :)
ReplyDeletewahh nnt bole try gak nih.. ila suka gak mkn laksam. hehe..
ReplyDeletesedapnya laksam
ReplyDeletekita penah wat
ReplyDeletetapi dia nye laksam tu
kita pakai yg laksa halus tu
leceh nk wat
laksam yg mcm kuew tiow tu
me mmg suke buat laksa ini!!
ReplyDeleteaku mmg suke mkn lakse kelate nih,lagi pekat kuah die lg ummph!
ReplyDeletewah,.best tue...resepi2..hihi
ReplyDeletewah..mcm sennag jer...nk cubelah...he he he
ReplyDeletewah siap bagi menu ni, nanti leh la kita try pulak...TQ amy
ReplyDelete