Followers MamaTisya

Tuesday, November 30, 2010

resepi kuah laksa KLATE


entry ni khas utk suzie @ mama zharfan
cz die ngidam nk mkn laksa klate
nk tgu blk msia lmbt lg katanye cz die nk mkn mak die buat
so die kt UK nk try buat la tp katanye nk guna spaghetti ganti laksa
so die ada tnye psl resepi kuah time aku update entry LAKSA KLATE
so ni nk share resepi my mum



bahan-bahan utk kuah laksa

  • 1kg++ ikan kembung (2-3 ekor yg sederhana besar sizenye)
  • 1 kg santan (1biji kelapa)
  • 1 sudu lada hitam
  • 6biji bawang merah (3biji)
  • 4 biji bawang putih (2biji)
  • 1 inci halia
  • air secukup nya
  • garam
  • asam keping
  • gula
utk ulam2
  • daun kesum
  • bunga kantan
  • kacang panjang
  • timun
  • tauge
  • sambal cili (blend cili kering+garam)

ikan tu kena rebus semalaman...asingkn tulang just amik isinye saje utk di blend bersama bawang,halia & lada hitam...lps tu masuk kn dlm periuk bahan2 yg dh di blend td...masuk santan ....lps tu ltk kt atas api kacau smp mendidih...masukkan garan & gula secukup rs...kalo nmpk pekat tmbh air secukup...kaco lg smp mendidih..siap utk dihidangkan...


**anggaran kuah di atas adalah utk dihidangkan utk 4kg laksa......so kalo just nk buat skit je sila tgk yg dlm kurungan yg aku highlight color merah tu ye...:)



so slamat mencuba ye..nanti dh cuba share ye...
kwn2 yg lain yg nk try pn bole...


arini entry aku psl makanan saje :)



lunch aku arini di taja oleh McDonald :)



spt yg korang dh bc kt entry INI
aku dpt FREE lunch arini dr McDonald
aku arini mmg tk bfast...tk sempt tapau
so mmg gigih menahan lpr utk mkn McDonald FREE
nasibaik adik yg dtg delivery tu tk sesat
cz syana lupa bg nama & contact number aku

gmbr panas dr oven:-p

nk ke??sila gigih komen(gigih ke:-p)
kalo nk dpt free makan-makan :)

brp lama tk mkn ni :-p
dh slamat msk dlm perut...
alhamdulillah kenyang....

apap2pn tq Syana...smoga murah rezeki slalu
nanti kita tgk update gmbr mkn2 McDonald FREE
dr nana, sall & zura
depa ni smua dpt lunch free sama mcm aku
cuma nana je sure die dpt beso la cz die juara komen

AuntieAnne's @KLCC

lps dh setel psl bunga....kami singgah sini plak

dlu kt KLCC ni ada 2 kioks nye
tp skarng ada 1 je.....so org Q mmg pjggggg
tp kt KLCC ni tk kira mn tmpt mkn mmg Q pjggg gilosss....penat tau:-p

bila tgk gmbr ni , teringat kes suziey ibu aqeel tersalah order.....sian die
tp dh order kena la mkn, tkkn nk buang plak kn...xbaik membazir :-p

mmg aku suka caramel almond rm 4.40.......yum2
pencicah tu dlu2 beso, skarng ciput
aku bli 1 je cz aku dh tapau 1901 hotdog
dila & julia bli 2 caramel almond jugak
kami sehati sejiwa tu psl leh jd BFF :)

just 3 of us... :)


layan 1901 hotdog


lunch smlm aku ke KLCC ngan my BFF
tiba2 aku nmpk ada daily special promo

bole pilih ari apa yg korang suka
mcm subway gk la..ada specialty from monday until friday
2 org kt blkng banner tu mcm kenal je.....
apa diorang tgh buat........jp lg aku citer ...

so aku tapau New York Chicken hotdog

ni la rupanye....sedap tp sayur tkde time ni
kalo ada sayur lg best...so hotdog + drink only rm5
kalo nk lg murah tgu setiap 19hb bole bli dgn harga rm2.99
sure rmi yg serbu 1901 ni bila tiba 19hb :)


*************************************************************

td kt atas tu korang nmpk my BFF kn
my BFF julia tgh pilih bunga
utk hubby kesayangan die sempena busday esok

murah gk rege bunga kt cni

tuan umh nk posing ngan roses gk
best kn kalo dpt sejambak bunga
ada ke pompuan tk suka dpt bunga:-p


Monday, November 29, 2010

tk sia2 gigih komen :)


syana ada buat giveaway nk blanje mcD
utk top reader yg komen kt blog die
cz die dpt duit dr nuffnang
die bg ms sebln utk komen
so gigih gk la cz pesaing terdekat adalah nana
tp tk terkejar aku
so redha je la nana menang:-p
tp bila blk umh ptg td aku bc blog syana
so sila tgk aku print screen dr blog syana



tk sia2 aku komen..so esok dpt la aku mkn mcD free ..
rezeki alhamdulillah...
tahniah jua utk sall & zura
yg amyeryn tu aku gk cz kdg2 aku login 2 id kn
so tk sedar aku p komen
tu psl ada kuar mamatisya & amyeryn :)
penganjur kata dpt 1 je cz org yg sama...kekekekeke
ingtkn kot dpt double ke:-p

apa2pn tq ye kt syana sudi bg adiah yg ngetop top 5 komen...:)
so tgu aku update gmbr mkn mcD free ye esok


kejadian HARU di WangsaWalk smlm


kejadiah yg mengharukan ptg smlm
detail spt di bwh:

tmpt: wangsawalk shopping mall
masa: 2.30pm
mangsa : aku la :-p


smlm plan nk dating tgk wyg ngan hubbyku
so kami ke wangsawalk mls nk p jauh2
tp vkend tau je la, sure penuh parking, smp org parking kt luar tepi jln
so hubby ku drop je then die pusing2 la cr parking tepi jln
sementara tgu aku bli tiket wyg
movie yg kami nk tgk tu start 4.30pm
so mmg plan nk p mkn dlu tp kt luar la bkn dlm wangsa walk tu
then lps dh bli tiket wyg,aku pn cal la hubbyku
nk tnye die kt mn tp tk sempt hubbyku jwb cal
tiba2 hp ku off....bateri kong...huhuhuhu
so aku pn p la cr public phone dlm shopping mall tu
tgk sign tkde nmpk lak... just ada sign toilet & lif
so aku p tnye kt kaunter pertanyaan mn public phone
guess what
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
"dlm ni mmg tkde PUBLIC PHONE"

itu la jwpan dr staff kt kaunter pertanyaan tu :-p
dlm ati tuhan je yg tahu
aku ingt nk pinjam je kt org yg tk dikenali
tp mcm apa plak org tu ckp
kot die ingt aku tipu ke..nk curi hp die ke
cz pernh ada kes camgini kn
so aku pn nekad kuar dr wangsawalk
so berjln la ke carrefour.....bole tahan gk la jauhnye:-p
nasibaik ujan dh stop cz b4 tu lebat
kalo tk, maunye aku basah kuyup
tgh aku jln2 menuju ke carrefour
tiba2 nmpk kete hubbyku tgh dk pusing2
lega rs so tkde la smp aku ke carrefour semata2 nk cr public phone..
jauh lg tau...hubbyku tnye, naper cal tk dpt
aku jwb bateri kong...
dh tu die tnye naper aku mcm nk nangis ??
aku jwb mn ada nangis cuma penat jln:-p


itula kejadian HARU smlm
yg peliknye 1st time aku jumpe shopping mall
tkde PUBLIC PHONE!!!!!
slalunye mesti ada
ke ada tmpt lain yg tkde public phone???

moral of story: sila charge hp anda b4 kong...tp aku tk sempt charge cz dh nk kuar:-p


**citer psl dating tgk wyg nanti aku update later ye....


FOTO AKSI BOGEL?????


vkend br2 ni, aku tgk keyword apa yg org cr kt blog aku ni
tiba2 ada plak search FOTO AKSI BOGEL?????
ingt blog aku ada aksi bogel ke:-p
panas...panas...panas....


mayb aku pernh buat entry AKSI 18SX
saper blum bc sila bc:-p
tu psl search google ada link ke blog aku ni:-p
blog ni suci murni cuma kdg2 je ada selit 23cm....lalalalalala
tk abis2 kn 23cm..hanya utk mereka yg tahu saje
yg tk tahu, abaikn saje:-p



Friday, November 26, 2010

limited edition only

gara2 entry kreatif so aku cuba jd kreatif
kreatif ke????
sambil2 mengasah skill editing yg lama dh tk buat
ok tkmo citer pjg...korang leh bc entry pjg kt SINI
smua finalist hebat2 belaka..smua kreatif ngan cara tersendiri
smoga ada rezeki aku, kalo tkde rezeki mcm aku ckp la,
aku soh hubbyku bw p cuti2...hahahaha

majalah DESTINASI limited edition
tk rugi cz byk artikel menarik di dalam ini utk tatapan pembaca
saper nk order...limited edition only...hahahahaha
tkde di jual di tmpt lain hanya di cni saje:-p


pernah makan tp tk pernah beli

kiranya ni 1st time aku bli
b4 ni org lain bli aku ada pernh rs la...
tp rs skit je so tkleh nk feel2 sgt
Subway ni dkt ngan food court Pavilion
slalu tgk org Q pjg kalo time lunch...

aku ada bc rmi sgt ckp sedap
so aku nk try gk...aku kn suka mencuba

tp sebenarnya tkreti nk order
sebab kena pilih2 apa yg kita nk tu kan

utk lebih jimat, bole pilih menu yg ikut hari ni
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
step2 utk mereka yg blum pernh bli
bole refer gmbr yg sempt aku snap ni

pilih roti mn korang suka ...aku pilih honey oat
lps tu die tnye nk yg 6 inci or footlong
aku amik yg 6 inci je..footlong tu pjg sgt, kalo mkn berdua okla

lps tu bole pilih dr no 1-12
aku pilih no 2..actually tktau mn nk pilih
tp bila dgr org yg tgh Q dkt ngan aku tu
order yg no 2 ....so aku pn ikut je la
yela 1st time kn...so tk sempt belek2...hehehe

lps tu pilih topping plak
aku ltk double cheese , tomato & salad

then pilih sos plak.... aku pilih mayonis & cili sos
lps tu kalo nk tmbh air ke bole gk tp aku tk tmbh la

so ni la rupanye yg dh siap di bungkus

nmpk mcm kecik je 6 inci tp mmg kenyang giler

ni la menu aku jumaat lps time aku tkde ke mn2
rmi yg dk opis ye time lunch break jumaat
utk aku rugi kalo jumaat dk opis
sebab break panjannnnnggggggggg :-p
tp arini pn aku dk opis saje time lunch
cz geng BFF tkde sorg cuti sorg EL
lgpn aku keletihan & kepenatan



**korang yg pernh mkn kt Subway, yg mn korang prefer??
kalo yg menu jimat tu, ari apa yg best??
utk topping tu bole pilih brp byk ek??
nanti leh la aku try menu lain plak





keletihan dan kepenatan



lambt plak pg ni entry aku muncul
bkn apa, pgni kt opis aku ada buat jualan amal
utk bantuan mangsa banjir di wilayah utara
jualan amal dr segi makanan/minuman
dan pakaian mcm bj,tudung dan mcm2 lg
so sempt la aku membeli makanan mcm kuih & jeruk


arini rs sgt letih & penat yg teramat
mayb tiap2 mlm tdo lmbt
dk review blog suziey & momguess
nk kena cover 23cm ni...lalalala
yela kt opis kn blok tkleh nk review
nasibaik kt umh ada internet :-p
penangan utk siapkn entry kreatif
tp smuanye akan berakhir
cz duedatenye arini b4 11.59pm
smua hanya kerana adiah yg cukup lumayan
smua finalist berusaha utk hasilkn entry yg terbaik
tk kurang juga aku..
saper tkmo menang kn...tp kalo tkde rezeki,
jwbnye hubbyku kena bw la p bercuti2 utk tenangkn fikiran...hehehe
apa2pn good luck utk smua 28 finalist
debaran kian terasa mcm gaya msk pertandingan ratu cantik lak
mcm ayu ibu damia menang tu...ekkekeke



**Pameran Pertanian, Hortikultur dan
Agro Pertanian Antarabangsa(MAHA)
dh start arini 26 nov-5dec
di Tapak Ekspo Pertanian Malaysia (Maeps) di Serdang
ada saper2 yg pegi or kena bertugas tk?
aku mayb kena pegi....next week insya allah
so kalo ada saper2 yg bertugas kt sana, bole la kita jmpe kn
insya allah nk jumpe blogger leily
cz die akan berada di MAHA nanti



Thursday, November 25, 2010

bila ngantuk je ujan...bila ujan je ngantuk :)


tkde idea la nk citer
tk sempt auto publish entry utk pg ni
yela kn aku tkleh upload gmbr so kena wt auto publish
lgpn mood tgh ngantuk..nk2 plak tgh ujan lbt ni
sejukkkkkkkk, nasibaik lunch td sempt smp opis b4 ujan lebat
kalo tk, jwbnye lepak dlu la kt Pavilion :-p
ujan2 ni kalo dpt bantal sure best kn....
mlm jumaat..apalg 23cm ...lalalalala
aku yg mengantuk skarang ni...
korang ngantuk tk???



**rs mcm femes jp bila bc komen2 kt entry INI
saper nk sign autograph sila beratur ye...:-p
kalo kt umh time ni, leh je zzzzzzzzzzz
tp apakan daya aku masih di opis :-p
lmbtnye pukul 5pm.....



aritu muka aku kuar dlm SuratKhabar pastu Majalah.... kalini masuk BERITA plak


tajuk tkleh blah...:-p
tp mmg btul pn apa yg aku ckp tu
bole tgk entry INI & INI - 2x masuk suratkhabar
lps tu 2x gk masuk majalah iaitu
Pa&Ma
dan Mingguan Wanita
hah terasa femes jp even bkn artis... :)
blogger pn leh femes mcm artis gk kn.....lalalalala
ye2 mmg btul muka aku masuk BERITA
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v

tp bkn berita kt tv1,tv2,tv3 or tv9 or astro
cuma masuk BERITA BERNAS :)

ni keluaran June-Oktober
utk keluaran Januari-May yg lps pn ada gk muka aku
bole tgk entry INI

sambutan ulangthn BERNAS di Menara HLA - opis br kami
dan perasmian surau kumpulan antara BERNAS & TRADEWINDS

kt opis br ni ada disediakan tmpt utk beriadah
mcm karoke, gym, main dart/billiard dan library

kakitangan Information System Dept (ISD)
yg kena outsource bln June mendapat pampasan
rezeki aku masih di BERNAS even aku tukar dept lain
kalo tk,sure aku ada dlm gmbr ni tgh menerima pampasan....huhuhu

klik klik raya
ada terselit geng Jongos aku...2 keping lg :)
nk lebih jelas bole tgk entry INI

jamuan raya antara tingkat
mmg meriah especial kt tingkat 31...
tingkat dept aku tu :-p

expedisi BERNAS ke Puncak KINABALU

my BFF dila slh seorang kakitangan bernas yg berjaya smp ke puncak
actually dila mmg hobi daki gunung..dh byk gunung die daki
insya allah next year die nk daki Gunung Everest plak

BERNAS beramal sambil beriadah
dlm "KL Rat Race" yg bermula di Bursa Saham KL
byk company yg join larian amal ni

smua peserta perlu berlari sejauh 4.5km dgn berpakaian opis...
gigih btul depa ni berlari...bkn staff bawahan je
tp top management mcm CEO pn ada join tau..mmg meriah la kn




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...